Mantelcompliment Berg en Dal: geen cash maar toch cadeaubon

GROESBEEK - De mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal krijgen bij wijze van ‘mantelzorgcompliment’ toch een cadeaubon in plaats van 50 euro in-het-handje. Met dat voorstel wijken burgemeester en wethouders af van een eerder besluit van de gemeenteraad.

Eind vorig jaar besloot de gemeente, na een voorstel van CDA-raadslid Wim Bakker,  juist om de cadeaubon te vervangen door 50 euro cash.  Bakker betoogde toen dat ‘mantelzorgers vaak aan de onderkant van de samenleving actief zijn’. ,,Daar, aan die onderkant, zit ook de meeste financiële pijn. Uit gesprekken met mantelzorgers is ons gebleken dat ze die 50 euro liever rechtstreeks in de portemonnee hebben. Bovendien: u weet hoe dat gaat met cadeaubonnen. Die komen ergens in een la te liggen en daar liggen ze na een jaar nog.” 

Dat het college nu de motie toch niet wil uitvoeren, komt onder meer door een brief van Mantelzorg Berg en Dal, die in januari bij de gemeente op de mat viel. Mantelzorg Berg en Dal laat daarin weten nogal verrast te zijn door de motie. ‘Wij weten uit onze achterban dat het mantelzorgcompliment in de vorm van een cadeaubon als een veel beter blijk van waardering wordt gevoeld dan een uitbetaling in euro’s. De indieners van de motie hebben ons van te voren niet geraadpleegd maar zich gebaseerd op enkele eigen signalen uit de samenleving’. 

Hoogte

Wat ook een rol speelt, zo laat Mantelzorg Berg en Dal weten, is de hoogte van het bedrag. In andere gemeenten in deze regio worden bedragen beschikbaar gesteld van 150 tot 225 euro.  ‘Met een bedrag van 50 euro kun je eigenlijk niet aankomen.’ Het verzoek was dan ook het besluit nog eens te heroverwegen. 

Uit landelijke cijfers blijkt dat een op de drie Nederlanders mantelzorger is. Voor de gemeente Berg en Dal zou het zo bezien gaan om meer dan 10.000 mensen die op de een of andere manier als mantelzorger actief zijn. Ze zorgen voor een chronisch ziek familielid, iemand met dementie, een hulpbehoevende vriend of een kind met een beperking. Dat doen ze onbetaald, soms dagelijks. Niet iedereen beseft dat hij of zij mantelzorger is of wil dat weten. Bij Mantelzorg Berg en Dal staan 600 mensen als mantelzorger geregistreerd. 

Het mantelzorgcompliment - de cadeaubon - wordt in Berg en Dal altijd in december uitgereikt. Mensen kunnen zichzelf of iemand anders daarvoor altijd in het najaar aanmelden. 

Quote

Met een bedrag van 50 euro kun je eigenlijk niet aankomen

Woordvoerder, Mantelzorg Berg en Dal
Volledig scherm
Mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal krijgen toch een cadeaubon. © E Bosman
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.