Volledig scherm
Oorlogsveteraan Clinton Riddle in 2017 bij de replica van een glider in Groesbeek. De glider-piloot woonde de herdenking van operatie Market Garden bij. © Paul Rapp

Market Garden-veteraan Clinton Riddle (98) overleden

GROESBEEK / NIJMEGEN - De Amerikaanse oorlogsveteraan Clinton Riddle, die onder meer in deze regio gevochten heeft tijdens operatie Market Garden, is dinsdag overleden. De 98-jarige Amerikaan was in september nog in Nederland, om het begin van de herdenkingen rond 75 jaar bevrijding bij te wonen.

Clinton Riddle uit Sweetwater, Tennessee, maakte deel uit van de 82ste Airborne Division. Hij was piloot in het 325th Glider Infantry Regiment en vocht onder meer in Normandië, Tunesië, de Ardennen en Nederland (Market Garden). Naast D-Day overleefde hij het tot twee keer toe toen zijn vliegtuig neerstortte. Nijmegen en Arnhem kon hij zich nog goed herinneren, vertelde hij tijdens zijn laatste bezoek aan Nederland.

Clint Riddle Bridge

Omdat hij tijdens gevechtshandelingen gewond raakte, werd hij onderscheiden met het Purple Heart. Maar de meest bijzondere onderscheiding ontving Riddle in augustus dit jaar: een brug in Sweetwater werd vernoemd naar de oorlogsveteraan en heet nu Clint Riddle Bridge. 

Volgens een lokale nieuwszender was Clinton Riddle de afgelopen jaren nog steeds actief door met name jongeren te vertellen over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Van een heldenstatus moest hij niets hebben; hij vond dat hij gewoon had gedaan wat hij moest doen. 

Riddle bezocht vier keer de herdenkingen in Nederland. Zo was hij in 2014 in Grave en in 2017 in Groesbeek. In september 2019 bezocht hij Nederland in gezelschap van zijn dochter.

Volledig scherm
Clinton Riddle in 2017 tijdens de herdenking van operatie Market Garden in Groesbeek. © Paul Rapp
Volledig scherm
Clinton Riddle poseert met Amerikaanse militairen tijdens de herdenkingen in Grave, in 2014. © Ed van Alem

Nijmegen e.o.