Volledig scherm
Meer meldingen over ratten, vooral in Groesbeek. © Getty Images

Meer ratten in Groesbeek, maar nog geen plaag

GROESBEEK - Er zijn bij de gemeente Berg en Dal de laatste tijd meer meldingen dan normaal binnengekomen van mensen die ratten hebben zien lopen, vooral in Groesbeek is dat het geval. Dat wil niet zeggen dat er ook meteen sprake is van een rattenplaag. 

 Ongediertebestrijder Geert Verriet uit Ooij waagt dat laatste te  betwijfelen. ,,Ze lopen er niet over je schoenen",  zegt Verriet. Maar toch, er lopen er meer. In heel de gemeente Berg en Dal kwamen dit jaar tot nu toe 96 meldingen binnen, over heel 2018 93. ,,De meeste meldingen komen uit Groesbeek", laat een woordvoerster van de gemeente Berg en Dal weten. 

Verriet is door de gemeente ingeschakeld om eens te onderzoeken om er sprake is van een plaag. ,,Ik heb er twee kisten met vallen neergezet maar nog geen rat gevangen. Dan kun je er wel honderd kisten neerzetten, maar dan vang je geen rat meer.”

Rat het water in geschopt

Met enige regelmaat worden in en rond het water van De Groesbeek en de Spoorbeek, bij winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek, ratten gespot. Recent werd op de weekmarkt van Groesbeek nog een rat door een marktkoopman het water in geschopt. 

Probleem: ,,We mogen niet meer met gif werken", zegt Verriet.  Vroeger werden er kisten met gif neergezet, de ratten vraten zich vol en stierven. Na een paar dagen werd het gif aangevuld. ,,Tegenwoordig moeten we het doen met één klem per kist. Dan wordt vangen van een rat lastiger. Maar we moeten het nou eenmaal doen met de middelen die zijn toegestaan.”

Maar goed, zijn kisten staan er nu enige tijd en geen rat die in een klem terecht kwam. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de kisten enige tijd onbruikbaar waren omdat vandalen ze hadden gesloopt, meldt de gemeente. 

Acht meldingen, één rat

Volgens ongediertebestrijder Verriet is het lastig het aantal meldingen over de aanwezigheid van de knaagdieren  op hun waarde te beoordelen. ,,Stel je hebt een straatje van acht woningen waar door alle achtertuinen een rat loopt. Dan krijg je acht meldingen binnen maar het gaat maar om één rat.”

Bij het winkelcentrum heeft Verriet ‘niets geks aangetroffen’.  ,,De toename van ratten is wel een landelijke tendens.” Het Kennis - en Adviescentrum Dierplagen liet eerder al weten dat de rattenplaag in Nederland groter wordt. Mede omdat het land steeds dichter bevolkt raakt maar ook omdat ‘de reinheid en de properheid van de jaren 60 en 70 afneemt'.  Er komt meer afval op straat terecht. En waar afval ligt, komen ratten.  

Volgens Verriet moet je kijken naar ‘de bron’.  Waar vinden de dieren hun eten? ,,In het buitengebied is het logisch dat er ratten rondlopen. In het centrum kun je overlast voorkomen door de eenden niet te voeren. Overgebleven resten is voeding voor de rat. En als je een bakje friet laat vallen, moet je dat opruimen. Dan heeft de rat niets te eten en blijft hij weg.” Om meteen aan te geven: ,,Uitroeien van ratten lukt niet. Je moet het probleem beheersbaar maken. Als iedereen zich aan de regels houdt, krijg je geen rattenplaag.”

Ratten niet bang voor mensen

De gemeente Berg en Dal geeft aan dat er bij waterplassen al enige tijd bordjes staan waarop wordt verzocht de eenden niet te voeren. Ratten blijken zich volgens de gemeente ook makkelijker te kunnen verplaatsen door de droogte en drooggevallen riolering. De dieren zouden ook ‘onnatuurlijk gedrag’ vertonen. Ze lijken tam en niet bang voor mensen. 

Nijmegen e.o.