Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Meeste basisscholen staan pal achter staking

MALDEN / GROESBEEK - De stakingsbereidheid in het basisonderwijs blijft hoog. De meeste basisscholen in de regio Rijk van Nijmegen sluiten daarom woensdag 6 november de deuren. Meer loon en minder werkdruk is wederom de inzet.

Maarten Reith/Ronald Peters

Bestuurder Marthijn Manders van scholenstichting Condor (negen scholen in de gemeenten Berg en Dal en Heumen) staat volledig achter de actie van leerkrachten die volgende week het werk neerleggen. ,,Ik ben heel positief over de staking. Over de hele linie is de financiering van het basisonderwijs veel te krap. Leerkrachten leggen terecht een claim op een hoger salaris en een verlaging van de werkdruk”, zegt hij.

Lage betaling

Die twee factoren zijn ook belangrijk bij het bestrijden van het lerarentekort dat de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. ,,Een lage betaling en een hoge werkdruk hebben geen positieve invloed op het lerarentekort”, zegt Manders.

Schoolbesturen kampen op meer vlakken met geldtekort. ,,Het hele primaire onderwijs is te laag bekostigd; in vergelijking tot het voortgezet onderwijs gaan het om verschillen van 20 tot 30 procent”, zegt hij. ,,Daar hebben we last van, bijvoorbeeld omdat we onvoldoende conciërges kunnen aantrekken of te weinig administratieve ondersteuning krijgen.” Ook in zaken als schoonmaak of leermiddelen is de krapte merkbaar, stelt Manders.

Quote

Niet alleen wordt de staking door alle bonden onderschre­ven, wij staan ook achter de redenen waarom er gestaakt wordt

Edgar van den Bosch, Bestuurder SPOG

Ook de Stichting Primair Onderwijs Groesbeek (SPOG) - acht basisscholen - ondersteunt de staking volmondig. Bestuurder Edgar van den Bosch: ,,We hebben deze week alle betrokkenen op de hoogte gebracht. Niet alleen wordt de staking door alle bonden onderschreven, wij staan ook achter de redenen waarom er gestaakt wordt.”

Loon betaald

De SPOG betaalt de stakende leerkrachten hun loon gewoon door. Bij de laatste staking was dat niet het geval. ,,Dat was omdat toen niet alle bonden toen achter de staking stonden.” Condor betaalt de lonen van de leerkrachten op de stakingsdag niet door. Dat was bij vorige stakingen ook het geval. ,,Het geld dat we uitsparen, mogen de teams besteden aan een doel dat de onderwijskwaliteit ten goede komt. Dat hebben we eerder ook zo gedaan.”

In deze regio heeft een aantal andere schoolbesturen inmiddels laten weten wél door te betalen bij de onderwijsstaking. Volgens een overzicht van de Algemene Onderwijsbond (Aob) gaat het onder meer om stichting Oeverwal in Druten (8 scholen), OPtimus in Grave (31 scholen) en SPOM in het Land van Maas en Waal (16 scholen). In Nijmegen gaat het om de Sint Josephscholen (13), Conexus (31 scholen), Kristallis (1 school), Entrea (6 scholen) en Onderwijsgroep Puntspeciaal (6 scholen).

Nijmegen e.o.