Volledig scherm
© ANP XTRA Lex van Lieshout

Megakippenfarm Groesbeek wordt mogelijk melkfabriek

GROESBEEK - Geen eieren, maar melk in pakken. Dat zou binnenkort wel eens uit de megafarm aan de Dennekamp in Groesbeek kunnen komen. Reden: daar is nog wel markt voor. Momenteel wordt bekeken of de legfarm tot een melkfabriek verbouwd kan worden. Dat zou ook nog eens 20 arbeidsplaatsen opleveren.

Want de provincie, zo zegt Marcel Schiphorst, die zich voor eigenaar Kees Koolen hiermee bezig houdt, wil graag die 300.000 kippen 'uit de markt' halen. Om precies te zijn gaat het om  291.00 kippen en tien herten, waarvoor - nog door de vorige eigenaar Van Deurzen - een vergunning is aangevraagd.

Kippen

,,Die kippen zouden dan zeven lagen hoog boven elkaar komen te zitten. De overheid wil dat liever niet, zo dicht bij het dorp", zegt Schiphorst.  ,,We zijn dus aan het kijken wat er wel kan. Daarvoor hebben we de investering - om de megafarm weer met kippen op te starten - een half jaar uitgesteld.''

Afbreken

Voor een melkfabriek zou de megafarm geschikt zijn, aldus Schiphorst. Er is nog even gekeken naar het bedrijventerrein in Groesbeek. ,,Maar daar is niet genoeg plek; bovendien zou er dan sprake zijn van kapitaalvernietiging. Want je zou de schuur moeten afbreken. Dat is een 'dijk van een gebouw'. Niks mis mee.''    

Voorlichtingsavond

Schiphorst benadrukt dat een melkfabriek de 'meest schone bedrijvigheid' is die je kunt wensen. Hij wil, zodra er meer duidelijkheid is over de plannen, een voorlichtingsavond in Groesbeek beleggen. 

Nijmegen e.o.