Militairen oefenen in Museumpark Orientalis en treffen enkele slavinnen aan

videoHEILIG LANDSTICHTING - Vijftig Nederlandse, Duitse en Belgische militairen oefenen deze week in het Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting op het leggen van contacten met de lokale bevolking in crisisgebieden. Daarbij troffen zij enkele slavinnen aan in de nagebootste buitenlandse dorpen.

Wat doe je als je een geketende slavin aantreft op de patrouille?
Volledig scherm
Wat doe je als je een geketende slavin aantreft op de patrouille? © Bert Beelen

,,Het gaat om sociale patrouilles", zegt majoor Peter Jacobs.  ,,Om de omgeving te leren kennen waar de vijand zich mogelijk kan ophouden.” De lokale bevolking wordt gespeeld door 40 acteurs, die via een uitzendbureau zijn ingehuurd. 

Wat doe je bijvoorbeeld als er twee slavinnen in paniek je commandotent binnenstormen? Jacobs:  ,,Dat is een reëel scenario. Families vluchten naar Europa en moeten met hun dochters betalen: mensenhandel dus. Je kunt niet naar de lokale politie, want die is vaak onbetrouwbaar. Hoe los je dat dan op? Op dat soort dingen oefenen we.” 

Leren omgaan met andere culturen

Militairen gaan dezer dagen in gesprek met de lokale bevolking, de acteurs die zich ophouden in de verschillende dorpen op het Museumpark. Zo leren zij hen kennen en weten ze beter hoe met ze om te gaan, mocht het tot conflicten leiden. Ze leren omgaan met andere culturen.

Eén van de acteurs is Jelle Mensink uit Utrecht. Hij speelt een lokaal dorpshoofd. Hij ontmoet militairen op het dorpsplein van zijn dorp Coral (het Joodse dorp van het museum). Ze mogen met hem in gesprek in zijn huis, maar die grote wapens die de militairen bij zich hebben, die moeten buiten blijven, zegt hij streng in het Engels.

Dokter

Behalve de acteurs doen er ook enkele mensen van defensie mee. Zoals Stef Stienstra uit Beek, kapitein-luitenant bij de Koninklijke Marine Reserve. ,,Ik speel voor een lokale dokter. Die militairen willen informatie en het is mijn rol om te proberen medicijnen te krijgen.“

Het Museumpark is tijdens de oefening gewoon open: de militairen kunnen aangesproken worden.     

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.