Volledig scherm
Summerland met zanger Frans Hondijk en Marloez Lamers zorgt dat het dak eraf gaat in de dröge tent. © Paul Rapp

Millingen viert kermis met een lach en een traan

MILLINGEN -  Het is kermis in Millingen en dat wordt gevierd met een lach en een traan.  Met een lach want kermis is feest en met een traan omdat de natte schutterij (OEV1, sinds 1902) diep in het hart geraakt is door het recente overlijden van twee prominente leden, beiden na een ernstige ziekte.

Paul Haukes, oud-bestuurslid en sectiecommandant van de natte schutterij, overleed  op 4 juli en afgelopen zaterdag was de uitvaart van Marga Coerwinkel-Driessen, trouw lid en de verkeersregelaar van de schutterij als die uitrukt. Reden voor een aantal families in het dorp om de kermis dit jaar een keertje over te slaan. 

Quote

Jong leert van oud de veleta.

Norbert Heijmink , natte schutterij

Positief blijven

Volledig scherm
Het koningspaar van OEV1, ofwel de natte schutterij: Monique en Carlo Sanders. © Paul Rapp

,,Het kwam hard binnen", zegt een van de dames van de schutterij. ,,Bij mij al helemaal want mijn man is vijf jaar geleden op de woensdag na de kermis overleden. Dan vier je de kermis altijd wel een beetje met gemengde gevoelens, maar nu al helemaal.”

Niettemin werd er gefeest, op muziek van de band Anderkovver. Want zoals Paul - ook korfbalcoach van korfbalclub Diosa - het in zijn laatste interview recent in deze krant zei: ‘Er is maar één manier om niet dood te gaan voordat je al dood bent en dat is positief blijven, dingen ondernemen, jezelf afleiden'. 

Schutterij

,,Dat doen we dus", aldus voorzitter Norbert Heijmink. ,,We vieren het feest ter ere van Paul  en Marga.” Daarbij wordt de schutterij voorgegaan door koning Carlo en koningin Monique Sanders. Een van de hoogtepunten van de kermis bij de natten is het prijsdansen, dinsdagmiddag vanaf 13.00 uur. De belangstelling is groot: vorig jaar deden 150 mensen mee, nu meer. ,,Jong en oud", aldus Heijmink. ,,En je ziet dat jong oude dansen zoals de Veleta afkijkt van oud.” Het bal dinsdag begint om 21.00 uur, weer met de band Anderkovver.

Volledig scherm
En de hoogheden van OEV, ofwel de dröge schutterij, vlnr Anouk van der Sterren, Eva Bach en Joshua Groothuizen. © Paul Rapp

Een eindje verderop aan de Heerbaan vormen Joshua Groothuizen en Anouk van der Sterren het koningspaar van de andere Millingse schutterij, de dröge schutterij (OEV, Orde Eendragt Vreugde, sinds 1852). Joshua is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid met zijn 22 jaar de jongste koning die de dröge schutterij ooit gehad heeft. Ook bijzonder: Eva Bach deed al vier keer meer in de strijd om de jeugdtitel, maar afgelopen zondag, op haar 13e verjaardag, wist ze die pas in de wacht te slepen.

Summerland

Op het podium in de dröge tent staat de band Summerland met zanger Frans Hondijk te knallen alsof  de tijd niet bestaat.  ,,Hoe oud ik ben? Ik word binnenkort 72, maar ssssst , mondje dicht hè.” En natuurlijk is ere-voorzitter Rein Driessen (88) van de partij. Dinsdagavond begint bij de drögen, zo vertelt voorzitter Michael Makaaij,  de Grande Finale  om 20.30 uur met deejee Mike.  En voor de jeugd hebben de spullebazen hun attracties op de Heerbaan opgebouwd.

Dat de schutterijen in Millingen leven, bewijzen de groeiende ledentallen. De natten hebben 460 leden: de drögen ruim 300. ,,Overal in schuttersland zie je krimp: hier in Millingen groei", aldus Heijmink.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.