Minister roemt heldhaftige optreden Groesbekenaar: ‘Eén klik veranderde alles, maar jij haperde niet’

VideoGROESBEEK - Dertien jaar geleden redde Henk Struijs (64) het leven van zijn buurvrouw en haar twee zoontjes, toen haar doorgedraaide ex hen wilde vermoorden. Vanmorgen kreeg de Groesbekenaar daarvoor een hoge onderscheiding, uit handen van minister Bijleveld.

Volledig scherm
Henk Struijs (achterste tafel, bril), Carla Boland (voorste tafel, rechts) en families luisteren naar de woorden van minister van Defensie Ank Bijleveld in het gemeentehuis in Groesbeek. © Bert Beelen

Henk Struijs heeft niet vaak meer stilgestaan bij die avond in november 2006, toen hij in het huis van zijn buurvrouw Carla oog in oog stond met haar ex-man.

De ex, onder invloed van alcohol en medicatie, was naar het huis van de vrouw gesneld, om Carla en hun twee kinderen te doden. Maar in plaats van dat zijn voormalig echtgenote de woonkamer binnenstapte, was het militair Henk. Een klik volgde. Een klik die Struijs direct herkende als het haperen van een vuurwapen.

De inmiddels gepensioneerde veteraan bedacht zich geen moment en sprong bovenop de ex-man, en hield hem in bedwang tot de politie er was.

Erkenning voor zijn heroïsche daad

Quote

Jij weigerde je buurvrouw aan haar lot over te laten

Maar vandaag stond Struijs wel stil bij het incident, dat het leven van alle betrokkenen ingrijpend veranderde. Vandaag was hij trots, want hij kreeg de Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon opgespeld, de hoogste civiele onderscheiding die we in Nederland kennen. 

Bijna dertien jaar na die bewuste avond, zagen Carla Boland en Henk Struijs elkaar weer. Nu op het gemeentehuis van Berg en Dal, in Groesbeek, waar de held woont. Nu onder veel leukere omstandigheden, want Struijs kreeg eindelijk de erkenning voor zijn heroïsche daad, uit handen van Defensieminister Bijleveld.

De minister roemde Struijs voor zijn heldhaftige optreden: ,,Eén klik veranderde alles. Henk... jij haperde niet. Jij weigerde je buurvrouw aan haar lot over te laten. En al voelde dat voor jou op dat moment heel natuurlijk, vanzelfsprekend is het zeer zeker niet.” 

Bijleveld betreurt het dat het 13 jaar heeft geduurd voordat de Groesbekenaar werd onderscheiden voor zijn optreden. ,,Het dossier is gewoon ergens blijven liggen. Maar het is meer dan terecht dat hij 'm nu alsnog heeft gekregen.”

Volledig scherm
Henk Struijs kreeg de Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon opgespeld door minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. © Bert Beelen
Volledig scherm
Henk Struijs en zijn oude buurvrouw, Carla Boland. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.