Volledig scherm
Herman Vermeulen zal dit jaar voor de 41e keer in Millingen zijn intocht maken. Archieffoto Flip Franssen © flip franssen

Misschien een roetveegpiet in Beek: verder overal zwart of bruin

RIJK VAN NIJMEGEN - De roetveegpiet wint landelijk terrein en is ook op televisie aan een opmars bezig, maar zal in deze regio tijdens de intochten wellicht alleen in Beek te zien zijn. Wellicht, want het Beekse Sinnieklaascomité laat het aan de pieten zelf over of ze zwart dan wel ‘roetveeg’ willen zijn.  

,,We hebben gevraagd aan onze mensen of ze als roetveegpiet mee willen doen”, zegt Erinne Baarslag, de voorzitter van het comité. ,,Ik hoop op een of twee (van de 25) van die pieten tijdens de intocht. Maar het is natuurlijk wel zo dat een roetveegpiet herkend wordt als het om een beetje bekend persoon in het dorp gaat. Een Zwarte Piet herken je niet.” 

De intocht in Beek is op zondag 25 november: de sint vertrekt om 14.00 uur bij de RK-kerk.

'Knalzwart’

,,In Millingen zijn de pieten weer ‘knalzwart’. ,,De kleur is binnen het Sint Nicolaas Comité geen discussiepunt’’, laat Herman Verhoeven (75) weten. Hij maakt zich op voor zijn 41ste intocht (18 november, loswal, 14.30 uur) als belangrijkste adviseur van de goedheiligman en zegt dat de keuze voor Zwarte Pieten ook een pragmatische is. Als er ineens witte of roetveegpieten komen, worden ze te goed herkenbaar. In Millingen is het uiterlijk van piet geen thema. Gelukkig maar. Als piet niet meer zwart is, stop ik er mee.’’ 

De Mookse intochtorganisatie wil ‘in de media niet discussiëren’ over het uiterlijk van Zwarte Piet. Voor Sinterklaas en de Mookse kinderen zal het dit jaar wel even wennen zijn. Al heeft dat niets met het uiterlijk van piet te maken. ,,De sint zou het liefst met de boot komen, maar dat kan niet omdat er werkzaamheden zijn aan de Maaskade”, zegt Franc van der Wielen van Jeugd & Jongerenwerk Mook. ,,De Sint wil nu zijn opwachting maken bij het bordes van het gemeentehuis.” Hoe? Dat is nog een verrassing. De intocht is 25 november om 13.00 uur. 

Bruin

Op 24 november om 14.00 uur wordt Sinterklaas ontvangen op het bordes van het gemeentehuis in Groesbeek. Hij wordt vergezeld door zo'n twintig Zwarte Pieten. Ook in Malden wordt Sinterklaas op 18 november begeleid door traditionele pieten, 28 in getal. ,,Al jaren zijn onze pieten meer bruin dan zwart, maar we spreken van Zwarte Piet”, zegt Patrick van Duren van de Maldense intocht. Sinterklaas komt op 13.45 uur aan bij de kade (Stenen Hoofd) in het Maaswaalkanaal. 

In Middelaar meert de goedheiligman op 25 november traditiegetrouw aan in jachthaven De Driesen. Vanaf 11.00 uur vertrekt er een optocht vanaf dorpshuis De Koppel. ,,Volgens ons leeft de discussie over piet hier niet zo", zegt Esther Horsten van de organisatie, die bestaat uit ouders van leerlingen van Sterrenschool Eigenwijs. ,,Dus zien we geen aanleiding om iets aan het uiterlijk te veranderen.” 

Ook in de andere dorpen in de regio zijn de pieten bruin of zwart. Van gekleurde pieten wordt althans nergens gewag gemaakt. 

Waar en wanneer?

Nederasselt ontvangt de sint op 25 november (sluis, 15.00 uur), Heumen op 18 november (haven, 15.00 uur), Overasselt op 18 november (Maas nabij de Tempel, 15.00 uur), Berg en Dal op 25 november (Waldeck Pyrmontlaan, 10.30 uur), Leuth op 25 november (schoolplein 14.00 uur), Kekerdom op 25 november (13.00 uur, Schrouwenseburgstraat), Ooij op 2 december (11.00 uur, Speulplek), Molenhoek op 25 november (14.00 uur, hoek Stationsstraat-Lindenlaan) en Milsbeek op 17 november (Skatepleintje 16.00 uur).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.