Monument en Landschap zag al in 2018 af van herbouw uitkijktoren op de Sterrenberg in Beek

BEEK - De grote verwarring die eind vorig jaar ontstond over herbouw van de Sterrenberg-uitkijktoren in de Millingerwaard, is veroorzaakt door een schrijven van de Stichting tot behoud van Monument en Landschap. Die neemt in een brief van 18 november 2018 afstand van de locatie op de Sterrenberg.

Volledig scherm
De uitkijktoren zoals die destijds bij pannenkoekenhuis De Sterrenberg stond. © Theo van Zwam

Dat blijkt nu wethouder Annelies Visser het dossier-Sterrenberg openbaar heeft gemaakt. Dat komt komende donderdag tijdens een politieke bijeenkomst (presidium) aan de orde.

Want wat schrijft Monument en Landschap op die 18e november aan de gemeente? ‘Een keuze voor de Sterrenberg is tevens een keuze voor onzekerheid. Het is niet gezegd dat de toren daar kan komen gezien mogelijke bezwaren. Om die reden willen wij afzien van de locatie Sterrenberg en kiezen we voor herbouw in het Laag.’

Het Sterrenberg-dossier is inmiddels vuistdik. Het eerste hoofdstuk werd geschreven in 2007. De toren werd toen gedemonteerd en het ernaast gelegen pannenkoekenrestaurant gesloopt. Op die plek bouwde vastgoedmagnaat Raf Terwindt vervolgens een Toscaanse villa met de belofte dat de toren, op de Beekse Sterrenberg, herbouwd zou worden. Terwindt deed die belofte zwart-op-wit aan zowel de gemeente als aan Monument en Landschap. De laatste zette steeds de nodige druk om Terwindt aan zijn belofte te houden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.