Aelbert Cuyp, Gezicht op het Valkhof in Nijmegen in de avondzon. De schilder heeft de burcht hier vanaf de bovenstad geschetst, op dezelfde dag als het gezicht vanaf Lent van de eerste streekpagina.
Volledig scherm
PREMIUM
Aelbert Cuyp, Gezicht op het Valkhof in Nijmegen in de avondzon. De schilder heeft de burcht hier vanaf de bovenstad geschetst, op dezelfde dag als het gezicht vanaf Lent van de eerste streekpagina. © Antonia Reeve/National Galeries of Scotland

‘Mooiste schilderij ooit van het Valkhof’ is eeuwen later weer te zien in Nederland

NIJMEGEN/ DORDRECHT - De straten van Dordrecht hangen deze maanden vol met een beeld van het Nijmeegse Valkhof. Het is het affiche van de spectaculaire tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’, die tot en met 6 maart 2022 in het Dordrechts Museum is ingericht.

1 reactie

 • Maarten-Jan Dongelmans

  1 maand geleden
  Dat schilderij uit het zuidwesten is natuurlijk ook een echt juweel. Het is gemaakt vanaf het Valkhofplein en toont de burchtpoort met de links aangrenzende landschrijverswoning. Die bestemming herinnert aan het toenmalige gebruik door ambtenaren van het hertogdom Gelre. Het Valkhof stond niet voor niets bekend als 's Furstendoms Burcht.
 1. ‘Waarom zijn de achterlichten van een auto rood in plaats van groen?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Waarom zijn de achterlich­ten van een auto rood in plaats van groen?’

  ‘Waarom is nooit besloten om achterlichten van een auto groen te maken?’, vraagt lezer John van Raaij in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Groen staat in de regel voor veiligheid en rood voor gevaar. Wanneer ik nu in het donker onderweg ben, zie ik maar één kleur: rood. Wanneer automobilisten op de rem trappen, wordt het rood weliswaar feller, maar bij sommige auto’s is er geen verschil meer te zien. Als ik achter allemaal groene achterlichten zou rijden, valt het gegarandeerd meer op wanneer iemand op de rem trapt en zijn achterverlichting rood zou kleuren.’

Nijmegen e.o.