Aelbert Cuyp, Gezicht op het Valkhof in Nijmegen in de avondzon. De schilder heeft de burcht hier vanaf de bovenstad geschetst, op dezelfde dag als het gezicht vanaf Lent van de eerste streekpagina.
Volledig scherm
PREMIUM
Aelbert Cuyp, Gezicht op het Valkhof in Nijmegen in de avondzon. De schilder heeft de burcht hier vanaf de bovenstad geschetst, op dezelfde dag als het gezicht vanaf Lent van de eerste streekpagina. © Antonia Reeve/National Galeries of Scotland

‘Mooiste schilderij ooit van het Valkhof’ is eeuwen later weer te zien in Nederland

NIJMEGEN/ DORDRECHT - De straten van Dordrecht hangen deze maanden vol met een beeld van het Nijmeegse Valkhof. Het is het affiche van de spectaculaire tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’, die tot en met 6 maart 2022 in het Dordrechts Museum is ingericht.

1 reactie

  • Maarten-Jan Dongelmans

    1 jaar geleden
    Dat schilderij uit het zuidwesten is natuurlijk ook een echt juweel. Het is gemaakt vanaf het Valkhofplein en toont de burchtpoort met de links aangrenzende landschrijverswoning. Die bestemming herinnert aan het toenmalige gebruik door ambtenaren van het hertogdom Gelre. Het Valkhof stond niet voor niets bekend als 's Furstendoms Burcht.