Volledig scherm
Museumpark Orientalis. © PR

Museum Orientalis heeft miljoenen nodig om te blijven bestaan

HEILIG LANDSTICHTING - Een gepimpt hoofdgebouw, interactieve attracties en mogelijk zelfs vakantieverblijven. Om te overleven moet museum Orientalis een facelift krijgen, zegt het bestuur. Daarvoor is een kleine 3 miljoen euro nodig.

Zo oud als de historie die Orientalis beschrijft, zo futuristisch zijn de toekomstplannen van het museum in Heilig Landstichting. 

Nieuwe naam

Quote

Naast een bijdrage van de gemeente Berg en Dal hopen we het geld bijvoor­beeld via de gemeente Nijmegen, de provincie en het Rijk bij elkaar te krijgen

Kees de Ruwe, Orientalis

Het park moet een nieuwe naam krijgen (Cultuurpark Heilig Land), een nieuwe ingang, interactieve 'belevingsattracties' en zelfs overnachtingsmogelijkheden. 

Meest in het oog springend is de geplande make-over van het hoofdgebouw. Dat wordt omgeturnd tot entree en voorzien van een nieuw koepeldak waarop binnenin een film wordt geprojecteerd.

De totale renovatie van het museum over christendom, jodendom en islam moet 2.870.000 euro kosten. Als basis voor de facelift wordt 570.000 euro van de gemeente Berg en Dal gevraagd. ,,Het overige geld hopen we via bijvoorbeeld de gemeente Nijmegen, de provincie en het Rijk bij elkaar te krijgen'', verduidelijkt Orientalis-bestuurder Kees de Ruwe.

Net quitte

De fikse upgrade is nodig om het museum levensvatbaar te houden, meent Pieter de Kort, voorzitter van de raad van toezicht. ,,Met een kleine gemeentelijke subsidie van 19.000 euro draaien we nu net quitte. Zelf zouden we het niet redden. Willen we het park exploitabel maken dan moeten we meer bezoekers trekken. Daarvoor zijn investeringen nodig. Eigen vermogen hebben we niet.''

Orientalis begroette vorig jaar 68.000 bezoekers. De bestuurders hopen na de renovatie net als in de gloriedagen jaarlijks 130.000 gasten te verwelkomen. Als het vernieuwingsplan niet doorgaat en Orientalis zelf voor de grote onderhoudskosten moet opdraaien, vreest De Kort de toekomst. ,,Dan dreigen liquiditeitsproblemen, moeten we mogelijk stoppen en op zoek gaan naar een koper.''

Werkgelegenheid

Renovatie van Orientalis leidt volgens De Ruwe en De Kort ook tot meer werkgelegenheid. Volgens hen kan het huidige werknemersbestand (3,4 fte) uitgebreid worden met vijf voltijdbanen. Bovendien hoopt het museum nog meer plaats te kunnen geven aan trajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die het ook nu al aanbiedt.

Deze week ontving het Berg en Dalse college van B en W de definitieve toekomstplannen van Orientalis, nadat het in de zomer via een informatienota nog kritiek uitte op een concept. Op 8 november wordt die nota in de raad besproken. De Ruwe: ,,Als het aan ons ligt, gaat de schop zo snel mogelijk de grond in. Dan kan de renovatie in 2022 klaar zijn.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.