Volledig scherm
© Theo Peeters

Nieuwe Groesbeekse speeltuin zondag officieel open

GROESBEEK - Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar een jaar of drie na de eerste ideeën heeft Groesbeek er (bijna) een speeltuin bij. Zondag wordt de speel- sport- en ontmoetingsplek aan de Kerkstraat officieel geopend.

Het was een initiatief van enkele buurtbewoners dat nu vorm krijgt op het groen langs de Kerkstraat. Grote houten speeltoestellen, een kabelbaan van 30 meter, klimrekken, een zandtafel een speelheuvel en lekker knoeien met water. De uiteindelijke opzet is wat anders dan de buurt oorspronkelijk voor ogen had. Na gesprekken met voor- en tegenstanders kwam er een aangepast plan uit de bus: met onder meer wat minder speeltoestellen, meer natuurlijke materialen zoals hout en lagere toestellen waardoor het zicht op - met name - kerk niet verstoord wordt. 

Bezwaren

Welbeschouwd had de nieuwe Groesbeekse speeltuin er zonder slag of stoot kunnen komen. Het idee voldeed aan het bestemmingplan, goedkeuring was voorbehouden aan burgemeester en wethouders en die zagen het plan helemaal zitten. Maar zo makkelijk ging het niet.

Verschillende buurtbewoners, de kerkhofbeheerder en de Heemkundekring hadden bezwaren tegen de speelplannen op het groen tussen de Kerkstraat en de beek die daar loopt. De bezwaren hadden onder meer te maken met het verstoorde zicht op de kerk, aantasting van dit cultuurhistorische stukje dorp en de komst van hangjongeren. De gemeente stelde daarop een bemiddelaar aan. 

Vruchtbare gesprekken

De gesprekken die volgden wierpen hun vruchten af al - zo staat in het verslag ervan te lezen - ‘kan natuurlijk nooit iedereen tevreden gesteld worden’. De meeste voor- en tegenstanders kunnen zich in ieder geval vinden in de speelplek die nu gerealiseerd wordt. Kosten 60.000 euro, opgebracht door de initiatiefnemers die daarvoor een flink aantal fondsen aan hun kant vonden. Met een speciale vogelnestschommel is de speelplaats ook aantrekkelijk voor kinderen met een handicap. Zorginstelling Pluryn gaat als dagbesteding zorg dragen voor het onderhoud. 

Zondag 25 augustus opent de nieuwe speeltuin aan de Kerkstraat. Van 11.00 tot 13.00 uur staan er ijsjes, limonade, koffie en thee klaar. Ook staan er springkussens, kunnen de kinderen geschminkt worden en is er een dj. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.