Vorig jaar pompte de brandweer nog 20.000 liter water in 't Koepeltje.
Volledig scherm
Vorig jaar pompte de brandweer nog 20.000 liter water in 't Koepeltje. © Bert Beelen

Nieuwe vijverbodem: water in 't Koepeltje in Groesbeek daalt niet nog verder

GROESBEEK - Ze moeten bij Staatsbosbeheer de afgelopen weken een beetje zenuwachtig geweest zijn. Heeft de Groesbeekse bosvijver 't Koepeltje een nieuwe bodem gekregen, loopt het water nog weg. Maar het leed lijkt geleden. Het water zakt niet verder dan de 35 centimeter die het al is gedaald.

Binnenkort is de vijver weer aangevuld en boswachter Lydie van Santen verwacht dat het water beter op niveau blijft.

Waardoor het opgeknapte meertje wegliep? Van Santen: ,,De nieuwe bodem is aangelegd met leem die een paar jaar in depot in De Bruuk heeft gelegen. Die leem was mede door de hete zomers zo droog dat die niet goed aansloot. We hebben kleine scheurtjes gezien. Daardoor kon het water weglopen. De verwachting is nu dat het onderhand vochtig genoeg is geworden, waardoor de leem mooi aansluit en goed dicht raakt.”

Waterstand problematisch

Al jaren is de waterstand in de eeuwenoude vijver een probleem. Zeker tijdens de afgelopen twee zomers stond het meertje droog. In 2018 kwam de brandweer er nog aan te pas om op initiatief van enkele bewoners uit de buurt 20.000 liter water in het meertje te pompen. Dat gebeurde onder meer om dieren die last van de droogte hadden van drinkwater te voorzien.

Het meertje wordt al in 1570 aangegeven op een landkaart. Daarop staat het met de naam 'Vlasroedt'. De Duitsers gebruikten het water tijdens de Tweede Wereldoorlog als blusvijver voor een nabijgelegen munitiedepot.

Nijmegen e.o.