Volledig scherm
PREMIUM
© Paul Rapp

Nikki (16) uit Berg en Dal heeft schijt aan gendernormen

Ik heb schijt aan gendernormen, zegt Nikki Penninkhof uit Berg en Dal. Daarmee geeft de 16-jarige het goede voorbeeld.

Paspoort
Nikki Penninkhof (16) komt uit Berg en Dal. Ze heeft twee zussen en zit in de vierde klas (vmbo) van het Montessori College in Nijmegen.

Op de basisschool was ze een druk kind en werd ze gepest. Niet door kinderen uit haar klas, maar door oudere leerlingen, die haar ‘manwijf’, ‘pot’ en ‘transgender’ noemden. Pas toen een van haar zussen een relatie kreeg met een transgender kwam Nikki erachter dat dit bestaat.

Nikki wil later iets met cabaret en entertainment doen. Een andere grote passie van haar is muziek. Ze leeft nu ‘gewoon als meisje, met schijt aan de gendernormen’.

Tantes die een geheim kunnen bewaren zijn goud waard. Dat geldt ook voor een klassenmentor die je complimenteert met je eigenwijze kledingstijl en het daar verder bij laat.

En klasgenoten die zich in week drie van het schooljaar omdraaien en zeggen: ‘Kom maar bij ons groepje zitten’, mogen we groot inlijsten.

‘Groep’ is een begrip waar Nikki Penninkhof uit Berg en Dal al zestien jaar over nadenkt. Niet weten waar je bijhoort, is een dagtaak waar je ’s nachts wakker van ligt. En net als je er even niet aan hoeft te denken, joelt iemand op het schoolplein: ‘Jongens tegen de meisjes!’

En terwijl iedereen dan snel naar zijn ‘eigen’ team loopt, heeft Nikki inmiddels genoeg zelfvertrouwen om rustig in het midden te blijven staan. Daar staat ze voorlopig goed.

Of: daar staat hij goed. Wat wij willen. Want wij vinden de ‘jongen of meisje’-vraag belangrijker dan Nikki zelf op dit moment.

Een jaar geleden had Nikki haar derde coming-out - 'Maar wel de belangrijkste'- als ‘zwaar struggelende transgender’. Op de populaire TikTok-app heeft Nikki sindsdien 16.500 volgers verzameld die haar muziekvideo’s over moeilijke bespreekbare lhbti-zaken geweldig vinden.

Ze vertelde onlangs uitgebreid over zichzelf op een bijeenkomst van de Gender and Sexuality Alliance in Nijmegen.

Quote

Respect­loos. Gender zit in je hoofd, sekse in je broek. En wat maakt het jou uit wat er in mijn broek zit?

Nijmegen e.o.