Volledig scherm
De nonnenbegraafplaats bij de Refter in Ubbergen. © Paul Rapp

Nonnenkerkhof trekt veel bekijks

UBBERGEN - De graven van de Franse Kanunnikanessen van de Heilige Augustinus konden zondag tijdens Open Monumentendag rekenen op grote belangstelling. Ruim honderd mensen brachten een bezoek aan het nonnenkerkhof op het terrein van de Refter in Ubbergen. 

In de meeste graven rusten meerdere nonnen, omdat er niet genoeg ruimte op het kerkhofje was. De nonnen kwamen ten gevolge van de antiklerikale wetten vanuit het Noord-Franse Gray naar Ubbergen. In 1903 kochten ze Villa Ter Meer en richtten ze het meisjespensionaat Notre Dame des Anges op. Later breidden ze hun terrein uit met de kapel en het klooster. 

Onderwijs

De mères, met zwarte kap, waren goed gesitueerd en met bruidsschat het kloosterleven ingegaan. Zij waren verantwoordelijk voor het onderwijs op het pensionaat. De soeurs  (zusters) waren van eenvoudiger komaf, onder meer belast met werk in de keuken.

 De laatste non vertrok in de jaren '70 uit Ubbergen. Op elke eerste zondag van de maand is er om 16.00 uur een gratis rondleiding op het nonnenkerkhof. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.