Volledig scherm
Nellie (70) en Frans (77) Huisman tijdens hun gouden bruiloft. © DG

Ondanks brand in Ooij toch gouden bruiloft

OOIJ - Ze hadden het feest al afgeblazen. Toch konden Nellie (70) en Frans (77) Huisman zaterdag gewoon hun gouden bruiloft vieren. Nou ja, het is niet helemaal vanzelfsprekend. Ga maar na: donderdag moesten ze hun huis uit vluchten terwijl de woning van de buurman – aan de Prins Mauritsstraat in Ooij – volledig in de as werd gelegd.

Nellie en Frans vonden onderdak bij hun oudste dochter.

Rookschade
Hun huis liep flinke rookschade op. Ook al hun bezittingen raakten beschadigd. Zoals de piekfijne kleren die ze zaterdag droegen. “Die zijn met spoed gereinigd in een speciaal bedrijf in Harderwijk”, aldus Nellie. “We hebben een noodpakketje gemaakt, dat in Harderwijk schoon is gemaakt. Wat ondergoed, een jas en een trui. De rest komt komende week wel.’’

Briefje
Buiten op de deur van zaal De Vink hangt een A4'tje. ‘Zullen we het gezellig houden?’, vragen de kinderen aan de gasten. ‘Zullen we niet over de ellende van afgelopen week praten?’ Nellie en Frans komen beiden oorspronkelijk uit Erlecom, een gehucht vlakbij Ooij.

Ontmoeting
Hij speelde er bij Erlecomse Boy - de club fuseerde later met Ooijse Voetbal Club tot SVO – en ging voor de derde helft vaak naar café ’t Hoekje van de vader van Nellie. Daar leerden ze elkaar kennen. Ze trouwden en gingen in Ooij wonen. Nellie en Frans hebben drie kinderen en negen kleinkinderen. Ze mogen van wooncorporatie Oosterpoort straks terug naar de Prins Mauritsstraat.

Woning
Naar hun huis zal wel niet kunnen. De kans bestaat dat het hele blok gesloopt wordt. “We hebben een terugkeergarantie, maar ik denk niet dat we dat willen”, zeggen ze. “We zullen er geen rustig moment meer hebben: steeds zullen we aan de brand moeten denken. Komende week krijgen ze voor zolang een woning van Oosterpoort in de Beatrixstraat.

De verzekering zorgt dat er meubilair en dergelijk in komen. “Dan zien we wel weer verder”, zegt Frans. “We gaan nu eerst feest vieren. Zo gemakkelijk zijn we er niet onder te krijgen.”

Nijmegen e.o.