Volledig scherm
PREMIUM
Soldaten terug van kippenjacht. © DG

Onze bevrijders ja, maar ze plunderden ook massaal

GROESBEEK - Ze hadden ons bevrijd, waren helden. Dus de schaduwkanten van de bevrijding werden met de ‘mantel der dankbaarheid’ bedekt. In het boek ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ wordt die mantel een stukje opgelicht. Het Vrijheidsmuseum wijdt er bovendien een expositie aan.  

Volledig scherm
Paul Klinkenberg © Paul Rapp

Er is massaal geplunderd door de geallieerde soldaten, die de regio Nijmegen bevrijd hebben. Sommige soldaten keerden als rijk man terug van het slagveld. Het mocht niet - er stonden zelfs strenge straffen op - maar de legerleiding liet het oogluikend toe.  

Een cijfertje ter illustratie: de index van schadeclaims telt alleen uit Nijmegen al 1760 zaken. In werkelijkheid waren dat er veel meer, want in lang niet alle gevallen is er een claim ingediend. Het ging om miljoenen guldens aan schade.

,,Maar”, zo stellen de schrijvers van het boek ook vast, ,,er is vrijwel nooit fysiek geweld tegen de burgers gebruikt. Dat was anders in Duitsland, waar ook de factor wraak een rol ging spelen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.