Soldaten terug van kippenjacht.
Volledig scherm
PREMIUM
Soldaten terug van kippenjacht. © DG

Onze bevrijders ja, maar ze plunderden ook massaal

GROESBEEK - Ze hadden ons bevrijd, waren helden. Dus de schaduwkanten van de bevrijding werden met de ‘mantel der dankbaarheid’ bedekt. In het boek ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ wordt die mantel een stukje opgelicht. Het Vrijheidsmuseum wijdt er bovendien een expositie aan.  

10 reacties

 • EvilAdmin

  1 jaar geleden
  Ik vermoed dat hier het front lag, met vele verwoestte en lege huizen, een hele belangrijke rol heeft gespeeld. Gelegenheid en een legerleiding die op andere dingen was gefixeerd maken dan de dief. De situatie meer ten zuiden, dieper in Brabant verwijderd van het front zal dan anders geweest zijn. Overigens heb ik ooit gelezen dat in die tijd de levensstandaard in Engeland lager was dan in Nederland. En wie het normaal al minder heeft en de gelegenheid heeft komt dan waarschijnlijk nog sneller in de verleiding. 
 • EvilAdmin

  1 jaar geleden
  De bezetters waren anders vrij correct in het begin. Wie zich verzette kreeg de Gestapo over zich heen, maar wie dat niet deed werd over het algemeen behandeld. Er was de Duitsers veel aan gelegen om de Nederlanders voor zich te winnen dus er waren best strenge regels voor Duitse militairen. Plunderen was toen zeker zum strengsten verboten! Het voordeel van een Germaans broedervolk zijn zullen we maar zeggen. Niet zoals in de voormalige USSR en Polen waar de Duitsers vanaf het begin als beesten tekeer zijn gegaan. Als je dat leest hebben wij het hier in Nederland maar makkelijk gehad. 
 • EvilAdmin

  1 jaar geleden
  Plunderen was duizenden jaren een voorrecht voor soldaten en waarschijnlijk de belangrijkste reden om soldaat te worden. Menig soldaat is op die manier rijk geworden en heel wat grote carrieres zijn gefinancierd met voormalige oorlogsbuit. Het was ook standaard beleid, gaf een stad zich meteen over werd deze niet geplunderd, viel die pas na zware strijd lieten officieren hun soldaten meerdere dagen huishouden. In dienst gaan puur om je land te dienen is dan ook pas een vrij recente ontwikkeling en 1 die voorgaande generaties voor compleet gestoord zouden houden. 
 • de heer J. Zomers (67)

  1 jaar geleden
  In Nederland hebben we daar een mooi lief woord voor gevonden... vredesmissie.
 • Tom Hond

  1 jaar geleden
  Denk dat hongerige meiden/vrouwen zich ook wel lieten verleiden door de soldaten die voedsel genoeg hadden maar vrouwen te kort hadden.Verkapte verkrachting noem ik het gewoon.
 1. Donorkind Maria daagt Arnhems ziekenhuis voor de rechter
  Play

  Donorkind Maria daagt Arnhems ziekenhuis voor de rechter

 2. Opnieuw hevige rellen en plunderingen in veel steden rond avondklok
  Play

  Opnieuw hevige rellen en plunderin­gen in veel steden rond avondklok

Nijmegen e.o.