Ooggetuige wil nader onderzoek naar wegblijven ambulance in Millingen

MILLINGEN - Raadslid Theo van der Velden (GJS) wil een nader onderzoek naar de reden waarom er op 2 april geen ambulance naar Millingen kwam voor Rob Boom, die uit zijn scootmobiel was gevallen. 

Volledig scherm
Rob Boom wacht nadat hij is gevallen samen met twee boa's op hulp. © Eigen foto

Van der Velden stelde al eerder vragen over deze kwestie aan burgemeester en wethouders van Berg en Dal. Die gingen daarop te biecht bij de ambulancedienst (Veiligheidsregio). Volgens deze dienst werd de ambulance teruggeroepen nadat een huisarts van de nabijgelegen huisartsenpost Boom had onderzocht en oordeelde dat een ambulance - geen spoedindicatie - niet hoefde te komen.

De huisarts belde, aldus burgemeester en wethouders, de ambulance af. 

Van der Velden was zelf ter plekke. Volgens hem ligt het anders. ‘De ambulance was al teruggeroepen vóórdat de huisarts de patiënt gezien had’, beweert hij. ‘Waarom wordt in uw antwoord niet de werkelijkheid weergegeven? Bent u het met mij eens dat de beantwoording twijfelachtig is en een nader onderzoek vraagt?’, zo stelt hij opnieuw schriftelijke vragen.     

Taxi 

Boom heeft een spierziekte. Hij lag op 2 april na een val uit zijn scootmobiel twee uur in Millingen op straat. Dat dat zo lang duurde kwam omdat de huisartsenpost er maar niet in slaagde een taxi te krijgen. Dat lukte na negentig minuten.

Boom had zoveel pijn dat omstanders hem niet naar het ziekenhuis durfden te vervoeren. Twee boa’s bleven bij hem. 

De kwestie leidde tot commotie in Millingen, omdat juist hier vanwege de geïsoleerde ligging zorgen bestaan over spoedhulp. De norm voor de aanrijtijden van de ambulance - bij 95 procent van de spoedritten binnen vijftien minuten ter plaatse zijn - wordt niet altijd gehaald. 

Burgemeester en wethouders hebben dertig dagen de tijd om te reageren.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.