Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Bert Beelen

Ook Berg en Dal moet broekriem aanhalen

GROESBEEK - Wordt er toch bezuinigd op de bibliotheek? Of wordt de renovatie van basisschool Op de Horst misschien een jaartje vooruit geschoven? Op dat soort vragen zal de gemeenteraad van Berg en Dal een antwoord moeten geven, nu gebleken is dat de rijksuitkering voor 2020 een stuk lager uitvalt. Berg en Dal moet de broekriem aanhalen, aldus wethouder Sylvia Fleuren van Financiën.

Dat werd deze week duidelijk tijdens een politieke bijeenkomst (thema-avond) in het gemeentehuis. Eerder raakte Nijmegen al in lichte paniek, toen bleek dat de stad volgend jaar liefst 12 miljoen minder krijgt van het rijk. Omgerekend zou dat voor Berg en Dal op een bedrag van 1,2 miljoen uitkomen. ,,Zo erg is het niet”, aldus Fleuren, ,,wij krijgen acht ton minder van het rijk. Maar dat is wel serieus geld."

Allerlei plannetjes

Volgende week donderdag behandelt de gemeenteraad van Berg en Dal de zogenoemde kadernota. Daarin staan allerlei plannetjes voor de komende jaren. Op het moment dat deze nota werd gemaakt, was nog niet bekend dat er acht ton minder van het rijk komt. ,,We zullen dus de stofkam door de kadernota moeten halen”, concludeerde het gemeenteraadslid Theo van der Velden (GJS).

In die nota staat onder meer dat de gemeenteraad niet wil dat een eerder opgelegde bezuiniging op de bibliotheek van 50 mille doorgaat. Er wordt verder gewag gemaakt van een renovatie van basisschool Op de Horst van tegen de drie miljoen en van de aanleg van een voetpad vanaf boerderij Jonkmanshof en de St .Hubertusweg in Ooij (kosten nog niet bekend) en nog  een waslijst aan zaken. De  gemeenteraad daar opnieuw naar moeten kijken.

Zo niet doorgaan

Een greep in de spaarpot (reserve)  om het tekort te dekken ligt niet voor de hand. Berg en Dal haalt daar voor 2018 al dik 2 miljoen uit omdat er meer is uitgegeven dan binnengekomen. Het raadslid Hans Peters (SG) waarschuwde al eerder 'dat we daar niet mee door kunnen blijven gaan'.

,,We zullen dus ergens acht ton moeten vinden", aldus wethouder Fleuren. Dat hoeft niet meteen, maar de politiek zal volgende week wel richting moeten geven. Daarmee gaan burgemeester en wethouders dan aan de slag: in het najaar zullen er knopen doorgehakt worden: waar wordt op bezuinigd.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.