Ook Kekerdom was verdeeld in nat en droog
KEKERDOM - Harry Sanders uit Kekerdom heeft een boek geschreven over de St. Laurentiuskerk. Voor zover bekend de enige kerk in Europa die buitendijks staat.
Delen per e-mail
Het kerkje van Kekerdom is wereldberoemd dankzij het hoge water. Dan loopt het kerkje - en kerkhof - onder water. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1926, 1993, 1995 en 2010. Foto's gaan dan de hele wereld over.
Natuurlijk komt dat gegeven aan bod in het boek St. Laurentiuskerk in Kekerdom, een uniek monument dat vorige week van de persen rolde in een oplage van vijfhonderd exemplaren.
Natuurlijk, want auteur Sanders is niet alleen oprichter van de Stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom, als voorzitter van het Hoogwaterplatform kreeg hij landelijke bekendheid met zijn succesvol verzet tegen de plannen om (na 1995) de Ooijpolder en de Duffelt tot noodoverloopgebied in te richten.
Nat en droog
Historicus Sanders bespreekt uitvoerig de geschiedenis van het uit de 13de eeuw stammende kerkje. Pas later werden er dijken aangelegd en vandaar dat het kerkje buitendijks staat.
Amusant is een hoofdstuk over het Rijke Roomsche Leven toen Kekerdom verdeeld was in twee kampen: in nat en droog, zoals in Millingen. Met elk een eigen muziekvereniging: de nu nog bestaande fanfare UNA en de inmiddels verdwenen Laurentiusharmonie.
Ontslag?
Pastoor Boeren (benoemd in 1903) stond daarbij pal tegenover kerkmeester Jan Sanders, die een van de organisatoren was van 'avond- en nachtpartijen met bal'. De pastoor beklaagt zich bij de bisschop en overweegt Sanders (voorvader van Harry) te ontslaan als kerkmeester. Zover komt het niet. Wellicht omdat twee zonen van Jan priester worden.
Uiteraard komt het befaamde Smitsorgel aan bod. Rond 1970 wist niemand meer dat het om een Smitsorgel ging totdat de organist wijlen Toon Voskuilen van de Beekse Bartholomeuskerk er een keer op speelde. Hij vermoedde dat het weleens om een Smitsorgel zou kunnen gaan en nader onderzoek leerde dat hij gelijk had.
Het boek ‘St. Laurentiuskerk in Kekerdom, een uniek monument’ is te bestellen via info@kekerdomsekerk.nl. Kosten: 15 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na haar ziekte besloot Carin lingeriezaak te openen: ‘Belangrijk om er onder je kleding ook leuk uit te zien’
MILLINGEN - Beha's voor mensen met brede omvang en met een kleine cup of juist andersom. Dat is binnenkort verkrijgbaar in de nieuwe lingeriezaak van Carin Witjes aan de Heerbaan in Millingen: Lingerie by M. -
Eerste Gruusbèkse carnavalsquiz afgeblazen om avondklok
GROESBEEK - De allereerste ‘Gruusbèkse Carnavalsquiz’, die zaterdagavond zou plaatsvinden, is uitgesteld. Volgens de organiserende carnavalsvereniging De Feestneus is het digitale evenement vanwege de avondklok en de nieuwe éénbezoekersregel niet te houden. -
Van wie is dit hoofd dat onder de heg lag begraven?
GROESBEEK - Een klusje in de achtertuin van een bekende in de Groesbeekse Frambozenstraat heeft van Hans van Alem een speurneus gemaakt. De Groesbekenaar is op zoek naar de maker of eigenaar van een mysterieus hoofd dat hij er in de grond aantrof. En wie stelt het eigenlijk voor? -
Politie deelt nog maar ‘weinig coronaboetes’ uit, Berg en Dal is met 98 bekeuringen koploper
GROESBEEK/MALDEN - Politieagenten en gemeentelijke handhavers hebben deze dagen in de regio nog maar weinig coronaboetes uitgedeeld. Tijdens de eerste lockdown waren het er volgens de gemeenten meer. -
PREMIUMvideo6
Een ‘calamiteitenkap’, want de letterzetter slaat toe
GROESBEEK - Boswachter Daan Meeuwissen spreekt liever niet van ‘kaalslag’. Maar wandelaars, hardlopers en mountainbikers treffen sinds kort toch een behoorlijk leeg bosperceel aan, wanneer ze de vals platte helling van de Van Haaftenlaan richting Groesbeek nemen. Op dik 2 hectare zijn er bijna alle sparren gekapt. Een eindje zuidwaarts, ook in ‘de But’, liggen nog twee kleinere kale plekken.
-
video
Deze ‘bedrieger’ lost overlast van bevers in Groesbeek op
GROESBEEK - Wateroverlast, ondergelopen kelders of fietstunnels en stank. Bevers die dammen bouwen, kunnen soms heel wat ellende veroorzaken. De dam verwijderen is meestal geen optie, want de beschermde bever bouwt in een mum van tijd weer een nieuwe. -
Rustige straten en pleinen bij begin van avondklok, eerste bekeuringen uitgedeeld
De avondklok is om 21.00 uur ingegaan. Dat zorgt voor rustige straten en pleinen overal in de regio. Een rondje langs de velden. -
PREMIUM3
Hoe zien boeren de toekomst in de Ooijpolder? ‘Over een paar jaar staan hier geen koeien meer’
KEKERDOM - Hoe ziet de toekomst van agrariërs in de Ooijpolder er uit? Twee portretten van boerenfamilies voor wie er veel gaat veranderen.