Volledig scherm
Tiny houses, om de woningnood onder jongeren op te lossen. (Archieffoto). © Saskia Berdenis van Berlekom

Ook ‘tiny houses’ in Millingen en Groesbeek

BERG EN DAL - Wooncorporatie Waardwonen wil circa 15 ‘tiny houses’ gaan bouwen voor starters op haar oude locatie aan de Margrietstraat in Millingen. En Oosterpoort studeert op een plan voor zo'n 11 tiny houses aan de noordkant van de Stekkenberg.

In Millingen zouden de tiny houses al in 2019 gebouwd kunnen worden: Oosterpoort op zijn beurt verwacht in Groesbeek niet eerder dan in 2020 zo ver te zijn. Het gaat om 'tiny houses’ tussen aanhalingstekens, omdat die term te veel beperkingen oplegt. De wooncorporaties spreken liever van 'tijdelijk flexibel bouwen'. Tiny houses zijn kleine woningen, vaak bedoeld voor - startende - jongeren. De woningen kunnen na verloop van tijd ook weer verwijderd worden. 

Hanke Struik, de directeur van Waardwonen, zegt dat 'het ook iets groter kan worden dan een tiny house'. ,,Dat is afhankelijk van waar de jongeren behoefte aan hebben. Daarom willen we ook, samen met huurdersvereniging Millingen aan de Rijn, met de jongeren daarover gaan praten.”

Waardwonen verhuurt en beheert woningen in Angeren, Bemmel, Doornenburg, Haalderen, Huissen en Millingen. Oosterpoort heeft huurwoningen in de rest van de gemeente Berg en Dal en in de gemeente Heumen. Waardwonen is momenteel aan het inventariseren welke tiny houses er op de markt zijn. Moniek Bens, manager wonen: ,,Er zijn een heleboel aanbieders. Die brengen we eerst in beeld. Maar als er een keus gemaakt is, dan kunnen ze er redelijk snel staan.”

Krimp

Waardwonen wil experimenteren met ‘tijdelijk flexibel bouwen’  met het oog op een krimpende bevolking in de toekomst. ,,Nu is er druk (vraag, ThM) op de woningmarkt", zegt Struik. ,,Maar de prognoses wijzen erop dat we over 15 tot 20 jaar met krimp te maken krijgen. Dus als je nu aan de vraag tegemoet komt en gaat bouwen, loop je op termijn wellicht tegen leegstand aan. Dat wil je natuurlijk niet.”

Op recent woningbehoefte-onderzoek van Waardwonen werd behoorlijk door jongeren gereageerd. Die willen dus een woning in Millingen. ,,Maar", zegt zegt Moniek Bens, ,,het is natuurlijk de vraag of ze zo'n flexibel huis willen. Dat willen we dus graag van ze horen.”

De huur van een tiny house zal - voorlopige schatting - zo rond de 500 euro per maand komen te liggen. Waardwonen hoopt verder in 2019 te kunnen beginnen met de bouw van circa 10 woningen voor senioren op de locatie achter het gasthuis St. Jan de Deo. De huur van deze woningen zal rond de 600 euro per maand uitkomen.  

Volledig scherm
Aan de Droogsehof in Malden zijn al enkele tiny houses geplaatst. Er komen hier in totaal 18 stuks, die in de verhuur gaan. Archieffoto Theo Peeters © Theo Peeters
Quote

De prognoses wijzen erop dat we over 15 tot 20 jaar met krimp te maken krijgen

Hanke Struik, Waardwonen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.