Volledig scherm
De oogst bij wijngaard de Plack in Groesbeek is begonnen. © Ed van Alem

Optimisme bij start van druivenoogst

GROESBEEK - Zoetere druiven die vroeger dan ooit geoogst kunnen worden. Wijnboeren in deze regio zijn vol optimisme begonnen met het binnenhalen van de trossen. Dankzij de warme zomer ligt er een prima wijnjaar in het verschiet.

Volledig scherm
De oogst bij wijngaard de Plack in Groesbeek is begonnen. © Ed van Alem

Wat is er door boeren gefoeterd op de hitte die in de zomer hun landerijen teisterde. Hoe anders is de gemoedstoestand van de vaderlandse wijnboeren. De overdosis zonneschijn bezorgt hen een prachtoogst. Deze week is de Groesbeekse wijngaardenier John Grutters al begonnen met het binnenhalen van de blauwe druiven. Twee weken eerder dan vorig jaar. 

,,Klaar is klaar’’, zegt Grutters van wijngaard De Plack in Groesbeek. ,,Er hangt heel wat moois aan de stokken. We oogsten nu omdat we geen risico willen lopen dat we nog last krijgen van bepaalde insecten of een hagelbui. Vorig jaar had ik 1 liter per stok. Tot nu toe is dat 1,5 liter.’’

De oogst van blauwe druiven duurt twee tot drie dagen. Volgende week begint Grutters aan de witte druiven.  

'Extreem vroeg'

Adam Dijkstra van het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek is eveneens optimistisch gestemd. Maandag is de oogst begonnen, direct achter het Wijnbouwcentrum. ,,Extreem vroeg, zeker twee weken eerder dan normaal’’, zegt hij. ,,Het hangt er goed bij en we willen alles gezond binnenhalen. We kunnen altijd extra handen gebruiken maar gelukkig hebben we al jaren een trouwe club die ons bij de oogst helpt.’’

Dijkstra is goed te spreken over de eerste partijen die binnengehaald zijn. ,,Ze zijn van een goede, gezonde kwaliteit. Mooi zoet en weinig zuren; dat komt door de warme zomer waarbij het ook 's nachts niet veel afkoelde’’, zegt hij. De droogte heeft ook zijn uitwerking: ,,De druifjes zijn iets kleiner. Maar dat wordt gecompenseerd door de grotere hoeveelheid druiven. Dit is goed uitgangsmateriaal voor een goed wijnjaar.’’

Volledig scherm
De oogst bij wijngaard de Plack in Groesbeek is begonnen. © Ed van Alem

Per saldo verwacht hij zo'n 40.000 liter wijn te kunnen produceren. ,,Dat is meer dan vorig jaar, maar die stijging wordt ook veroorzaakt doordat we meer jonge wijnstokken hebben aangeplant.’’

Ondanks de goede vooruitzichten houdt Dijkstra nog wel een slag om de arm. ,,We zijn in totaal zo'n vier weken aan het oogsten. Dan kan er nog van alles gebeuren. Zo kan het ineens veel gaan regenen. Of de spreeuwen ontdekken de druiven; dat blijft altijd een dreiging. Daarom is het de kunst alles zo snel mogelijk binnen te halen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.