Volledig scherm
PREMIUM
Het laatste stuk van het oude Bevrijdingsmuseum (nu Vrijheidsmuseum) is bijna gesloopt. Hieronder ligt nog het depot wat ook blijft. Er komt een tunnel naar het nieuwe museum. © Theo Peeters

Oude Bevrijdingsmuseum Groesbeek wordt weggehapt, ‘een historisch moment’

GROESBEEK - Het is er nog vooral modderig en glad. Er liggen rijplaten, er moet nog even wat zwaar materieel overheen. Er er staan nog een paar containers om de laatste restjes van het oude  museum in te dumpen. Maar in het voorjaar moet het terrein voor het Vrijheidsmuseum in Groesbeek een parkachtige uitstraling hebben, zegt museumdirecteur Wiel Lenders. Compleet met terras. 

Maandag werd van het laatste deel van wat ooit het Bevrijdingsmuseum was door een grijper al een stuk afgeknabbeld. Dinsdag gaat het hele deel wat nu boven het depot van het museum ligt plat. Waarmee meteen een open ruimte ontstaat die het nieuwe museum - onder een grote overkapping die lijkt op een parachute - nog meer laat stralen. Een ‘prachtige groene buitenruimte’ die in de toekomst ook gebruikt gaat worden als evenementenplein, komt ervoor in de plaats.

Het opruimen van het laatste stukje oud museum noemt Lenders historisch. ,,De pastoor die het museum oprichtte, had beperkte middelen. Er werden gebouwen gebruikt van het werkeiland Neeltje Jans. Toen de bouw van de stormvloedkering in de Oosterschelde in 1986 was afgerond, kwamen de panden naar Groesbeek. Een jaar later konden de gasten van het Bevrijdingsmuseum er terecht. ,,Een geschiedenis van 32 jaar wordt nu afgerond.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.