Volledig scherm
De Spar donderdagavond even na 19.00 uur. © Thed Maas

Overvallers supermarkt Ooij spraken met nep 'buitenlands accent'

OOIJ - De drie mannen die donderdagavond om 19.00 uur een overval pleegden op de Spar supermarkt in Ooij spraken met een nep buitenlands accent.  Het gaat om mannen in de leeftijd van 15 tot 22 jaar uit Veldhoven, Malden en Eindhoven. Daardoor werd de politie op het verkeerde been gezet. 

Die kreeg in eerste instantie door dat de overval gepleegd was door drie mannen die Nederlands spraken met een buitenlands accent. Via Twitter bracht de politie het bericht naar buiten dat het om 'lichtgetinte' daders ging. 

Vluchtauto

Zo kon het gebeuren dat de politie de vluchtauto bij het Hollandsch-Duitsch gemaal in Nijmegen aanhield, maar weer door liet rijden. In de auto zaten namelijk blanke mannen en geen drie maar vier: de drie overvallers plus de chauffeur.

Malden

Volledig scherm
Peter Looijschelder: 'De winkel is weer open hoor.' © Thed Maas

Omdat het kenteken genoteerd was kon de politie, die even later gegevens (kleur, type) over de vluchtauto kreeg, achterhalen dat de auto uit Malden kwam. Daar werden de vier vervolgens - binnen drie kwartier nadat de overval gepleegd was -aangehouden. Ook de twee geroofde kassalades met naar schatting 5.000 euro erin werden gevonden.

Neppistool

Niet alleen het accent was nep; ook het pistool dat bij de overval gebruikt werd, was niet echt. De Spar in Ooij is vanmorgen gewoon open gegaan. ,,Ik kreeg gisteravond (donderdag) nog te horen dat de kassalades terecht waren en dat er neppistool gebruikt was. Dan slaap je toch wat lekkerder’’, aldus Peter Looijschelder (37), de baas van de supermarkt. 

Hij  probeerde de overvallers eerst nog weg te jagen ('donder op') . ,,Ik had het pistool niet gezien’’, zegt hij. Toen hij daarmee in het defensief werd gedrongen, kreeg hij een mep (vrijwel niet raak) en trapte een overvaller (mis) naar hem. ,,Hij was dertig kilo lichter en twee koppen kleiner dan ik'’’, aldus Looijschelder. 

Nijmegen e.o.