Parachutisten springen boven druk Groesbeek: één lichtgewond, twee in een boom

video | updateGROESBEEK - Parachutisten springen woensdagochtend in Groesbeek om operatie Market Garden uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Minstens 5000 bezoekers zagen hoe de eerste ‘batch’ uit Dakota-vliegtuigen naar beneden kwam. Om 11.00 uur was de eerste massadropping. Eén parachutist raakte lichtgewond.

Duizenden mensen zien de eerste massadropping, rond 11.00 uur.
Volledig scherm
Duizenden mensen zien de eerste massadropping, rond 11.00 uur. © DG

Het is 75 jaar geleden dat tijdens de oorlog de parachutisten op dezelfde plek aan de Wylerbaan in Groesbeek naar beneden kwamen. In totaal springen woensdag zo’n duizend parachutisten in drie etappes.

De belangstelling voor hen is groot. Meer dan 5000 mensen zijn naar Groesbeek gekomen om het naspelen van Market Garden te beleven. Er staan files op toegangswegen als de Wylerbaan zelf, de Boersteeg en Lage Wald. Op Landgoed de Heuvel staan zo'n 5000 mensen. Op de straten rondom het landgoed kijken nog eens honderden mensen naar de lucht. Velen zijn ook met de fiets of te voet naar de droppingzone gekomen.

Tijdens de eerste massadropping, rond 11.00 uur, kwamen parachutisten uit vijf vliegtuigen naar beneden. Rond 13.30 uur wordt de laatste dropping van parachutisten verwacht.

Lichtgewonde parachutist en twee in een boom

Bij het springen raakte één parachutist lichtgewond. De man kwam tijdens het springen met zijn onderarm langs een van de koorden van zijn parachute. Hij liep daardoor lichte brandwonden op. Zijn arm is verbonden en hij maakt het verder goed.

Ook zijn er twee parachutisten in een boom terecht zijn gekomen, maar die raakten niet gewond.

Tevens raakten twee parachutisten met hun parachutes met elkaar verstrengeld, maar ook dat liep goed af.

Een paracchute in de boom na de sprong boven Groesbeek.
Volledig scherm
Een paracchute in de boom na de sprong boven Groesbeek. © DG

Bart (21) schijt zeven kleuren

Bart van den Boogard, vlak na zijn sprong.
Volledig scherm
Bart van den Boogard, vlak na zijn sprong. © DG

Bij de eerste parachutisten zat ook Bart van den Boogard (32). Hij bootste de sprong na van James Wickline, een Amerikaanse militair die op 17 september 1944 de sprong waagde. Bart overleefde de sprong gelukkig wél, waar Wickline moest destijds zijn sprong met de dood bekopen.

De eerste massadropping uit vijf vliegtuigen.
Volledig scherm
De eerste massadropping uit vijf vliegtuigen. © DG
Drukte op de droppingzone in Groesbeek.
Volledig scherm
Drukte op de droppingzone in Groesbeek. © DG
Files op de Wylerbaan in Groesbeek.
Volledig scherm
Files op de Wylerbaan in Groesbeek. © DG
De eerste parachutisten sieren de zonnige lucht boven Groesbeek.
Volledig scherm
De eerste parachutisten sieren de zonnige lucht boven Groesbeek. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.