Pastoor Rudo Franken (49) bij het Heilig Hartbeeld in zijn kamer. Voordat hij in zijn huidige parochie benoemd werd, was hij kapelaan of pastoor in Weert, Roggel en Neer, Veldhoven, Mook en Middelaar en Groesbeek.
Volledig scherm
PREMIUM
Pastoor Rudo Franken (49) bij het Heilig Hartbeeld in zijn kamer. Voordat hij in zijn huidige parochie benoemd werd, was hij kapelaan of pastoor in Weert, Roggel en Neer, Veldhoven, Mook en Middelaar en Groesbeek. © Theo Peeters

Pastoor Franken: ‘Opleving van geloof onder jonge mensen’

MILLINGEN - Het sluiten van de Bartholomeuskerk in Beek markeert een eind, maar ook een begin. Althans, volgens pastoor Rudo Franken, die zegt een opleving van het geloof te bespeuren, ook onder jonge mensen. 

Op 25 januari wordt in Beek de laatste mis opgedragen; de eerste was in 1862. ,,We hebben de bodem bereikt", aldus Franken. ,,Het gaat druppelsgewijs, maar ik proef  meer interesse voor het geloof.” 

Mensen zitten met vragen, zegt hij. ,,Ze zoeken verstilling, geborgenheid en houvast. Niet voor niets trekken ook de kloosters steeds meer bezoek. Pas als je jezelf hebt gevonden, kun je een relatie met een ander (lees: God, ThM) aangaan.”

Franken heeft de teloorgang van het ‘rijke Roomsche leven’ aan den lijve ondervonden. Het eerste weekend na zijn wijding in 1985 preekte hij in zes missen voor alles bij elkaar zo'n 1000 man. Nu preekt hij in een weekend in de vijf dorpen van de parochie voor ergens tussen de 100 en 200 mensen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.