Volledig scherm
PREMIUM
Het hoofdkantoor van Pluryn aan de Industrieweg in Nijmegen. © Google Streetview

Pluryn diep in het rood; zorginstelling sluit deuren voor schrijnende, acute gevallen

NIJMEGEN/GROESBEEK - Pluryn zit in ernstige financiële problemen. De zorginstelling wil haar deuren sluiten voor schrijnende, acute gevallen: alleen cliënten waarvoor de financiering van de zorg rond is, kunnen dan nog terecht. De huisbanken hebben de organisatie deels onder bijzonder toezicht geplaatst.

Quote

De maatrege­len die er in staan hebben geen gevolgen voor medewer­kers, er vallen geen ontslagen in de zorg

Woordvoerder Marian Draaisma

Het financieel tekort over 2018 is 15,6 miljoen euro. De gestegen personeelskosten, ruim 24 miljoen euro in een jaar tijd, spelen daar een belangrijke rol in. ,,Door een tekort op de arbeidsmarkt is Pluryn genoodzaakt gebruik te maken van relatief dure uitzendkrachten’’, stelt woordvoerder Marian Draaisma van de instelling die in onder meer Nijmegen, Groesbeek, Oosterbeek, Renkum, Doetinchem, Dieren, Elst, Tiel, Eindhoven, Barneveld en Hoenderlo vestigingen heeft. Pluryn biedt zorg aan kinderen en jongvolwassenen met allerhande problemen, zoals verstandelijke beperkingen, gedragsproblemen en complexe thuissituaties.

,,Door de werkdruk als gevolg van personeelstekort is het ziekteverzuim hoog’’, stelt Draaisma. ,,Verder wordt de doelgroep steeds complexer, wat vraagt om goed opgeleide - lees: duurdere - professionals. Dat samen zorgt ervoor dat de personeelskosten zijn gestegen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.