Politie rijdt 1 op de 5 uitrukken naar Pluryn

GROESBEEK - Twintig procent van alle meldingen die bij de politie van Groesbeek binnenkomen, zijn afkomstig van een van de zorginstellingen van Pluryn.

Dat laten burgemeester en wethouders weten in antwoord op vragen van de fractie van Sociaal Groesbeek. Deze partij trok aan het begin van de zomer aan de bel naar aanleiding van een reeks incidenten zoals vechtpartijtjes, in brand gestoken matrassen en cliënten met 'gedragsregulerende medicatie' die spoorloos waren.

Beheersbaar

Volledig scherm
Archieffoto: Politie-inzet bij een pand van Pluryn aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek. © Marcel Vink

Waar gaat het heen met Pluryn en vooral met de afdeling Kemnade (besloten woon- werkvoorziening voor jongeren met ernstige gedragsproblemen)?, zo vroeg Sociaal Groesbeek zich af. En: 'De incidenten leiden bij inwoners van Groesbeek, maar ook bij ons, tot zorgen. De vraag is of deze problemen voldoende beheersbaar blijven?'

Op die laatste vraag geven B en W geen antwoord. Wel hebben ze naar de cijfers gekeken van de laatste drie jaar: die schommelen. 'Er is gekeken naar de cijfers vanaf 2015. Er is géén stijgende noch een dalende trend waar te nemen in het aantal meldingen'.  

Burgemeester en wethouders beamen dat de groep bewoners van Pluryn langzaam aan het veranderen is. 'In lijn van de landelijke trend, is er vaker sprake van zwaardere problematiek bij Pluryn. Landelijk beleid is dat ouderen en mensen met een beperking langer thuis kunnen blijven wonen en dat jongeren dicht bij huis worden ondersteund. Dat betekent dat de doelgroep die gebruik maakt van zorg-op-locatie (zoals Kemnade, ThM) steeds zwaarder wordt. Dat is namelijk zorg die vanwege de complexiteit niet thuis geboden kan worden.'

Veiligheid

B en W hebben de gemeenteraad over deze ontwikkeling niet expliciet geïnformeerd. Wel hebben burgemeester en wethouders in juni 2017 een werkbezoek gebracht aan Pluryn en de beveiligde afdeling De Waag bezocht. In verschillende notities is de omschakeling van Pluryn (naar zwaardere gevallen) verwoord, zeggen B en W.

Zijn er situaties bekend waarin de veiligheid van onze inwoners in het geding is geweest?', was een andere vraag van Sociaal Groesbeek. 'Alle meldingen waar inzet van politie wordt gevraagd zijn meldingen waarbij de veiligheid op de een of andere manier in het geding is. Dit is voor meldingen bij Pluryn niet anders', aldus B en W.

En of de gemeente de zorg van de inwoners deelt?, wilde SG nog weten. 'Er zijn bij de landelijke inspectie Jeugdhulp en het WMO-toezicht (Wet Maatchappelijke Ondersteuning, ThM) geen signalen ontvangen over de locaties van Pluryn in Groesbeek. Niettemin heeft Pluryn in de volle breedte onze aandacht', aldus B en W.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.