Volledig scherm
De vrouw werd met een slagaderlijke bloeding naar het ziekenhuis gebracht. © Waldie Rutten / 112nieuwsgroep

Politie zoekt baasje bijtende hond: passant sluit niet uit dat het zijn hond was

UpdateGROESBEEK - De politie is nog steeds op zoek naar het baasje van de hond die afgelopen zaterdag op een pad bij de Oude Zevenheuvelenweg in Groesbeek een wandelaarster uit Arnhem gebeten heeft. De vrouw moest met een slagaderlijke bloeding naar het ziekenhuis gebracht worden.

Gouden regels
Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft voor kinderen 10 gouden regels opgesteld voor de omgang met honden:
1. Sla niet je armen om een hond heen
2. Eerst vragen voor je een hond aait
3. Ren niet op een hond af of van een hond weg
4. Staar een vreemde hond niet aan
5. Ga niet onder een hond of op een hond liggen
6. Laat de hond met rust als hij eet of slaapt
7. Kom niet in de mand of bench van de hond
8. Aai een hond niet op zijn kop
9. Doe geen trekspel of stoeispel met de hond
10. Ga een probleem met een hond niet zelf oplossen

De politie laat weten dat ‘de aandacht die we hebben gegenereerd en de mensen die we gesproken hebben nog niet hebben geleid tot een naam of identiteit van de eigenaar van de honden.’ Of er sprake is van een strafbaar feit hangt, aldus de politie, af van een paar zaken. ‘In ieder geval heeft de man zich niet ontfermd en zorg en hulp geboden aan de gewonde vrouw. Dat is op zijn zachtst gezegd zeer onfatsoenlijk.’

De Gelderlander heeft inmiddels gesproken met een buurtbewoner, die met zijn twee hondjes de wandelende vriendinnen op het pad passeerde. ,,Ik heb de honden kort aan de lijn gehouden. Dat doe ik altijd, want er lopen daar schapen op de Galgenhei. Tijdens het passeren gromden ze wel; ze zijn heel bang. Ik heb niet gezien dat ze gebeten hebben. Maar ik ben er heel eerlijk in. Waren het toch mijn honden die gebeten hebben? Ik kan geen ja of nee zeggen.”

Niet teruggeroepen
,,Maar die mensen hebben me ook niet teruggeroepen in de trant van ‘je hond heeft gebeten’. Anders was ik zeker teruggegaan om hulp te bieden. Zo ben ik opgevoed. Ik hoorde pas later thuis dat er een vrouw gebeten was en dat ze naar het ziekenhuis is gebracht. Ik dacht nog: ‘Dat kan ik niet geweest zijn’. Maar ik kan niet met zekerheid 'nee’ zeggen: misschien heeft er eentje in het passeren haar toch gebeten.”

De man is nog niet door de politie benaderd. Of hem strafrechtelijk iets te verwijten valt is de vraag. De politie:  ‘Er moet dan sprake zijn van opzet en je moet weten dat iemand gewond is geraakt. Dat zal moeten blijken. Maar het is wel een onrechtmatige daad. Als hondeneigenaar ben je verantwoordelijk voor schade die is ontstaan door je hond. Daarin kunnen we zeker een bemiddelende rol spelen als we de identiteit weten. Wij hebben na het incident gesproken met mensen in de buurt en gezocht naar de man met de twee honden. Helaas had dat geen resultaat.’ 

De politie kan niet zeggen hoe het met het slachtoffer gaat.

1,5 miljoen honden bijten jaarlijks zo’n 150.000 keer
kader
WAGENINGEN - Nederland telt 1,5 miljoen honden. Die zorgen jaarlijks voor zo’n 150.000 bijtincidenten. Exacte cijfers ontbreken omdat een groot deel van de incidenten niet wordt geregistreerd.

  • Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft info over het houden van honden, maar geeft ook advies om het aantal hondenbeten tegen te gaan op de site minderhondenbeten.nl
  • Het LICG adviseert bij een bijtincident altijd gegevens uit te wisselen tussen hondenbezitter en slachtoffer, op te schrijven wat er precies is gebeurd, bij kleine bijtincidenten de zaak onderling te regelen en als dat niet lukt aangifte te doen.
  • In 2017 deden onderzoekers van de Universiteit Wageningen in opdracht van de gemeente Amsterdam onderzoek hoe het aantal bijtincidenten te reduceren. De onderzoekers adviseren eigenaren een houdverbod op te leggen na een tweede ernstig incident of na een zeer ernstig ongeluk. Eigenaren van gevaarlijke rassen moeten hun dier kort aanlijnen en er voor zorgen dat het dier thuis niet kan ontsnappen. De aanschaf en het houden van gevaarlijke rassen moet volgens de onderzoekers worden ontmoedigd.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.