Volledig scherm
Straks met de bus over dit tracé? Archieffoto Bart Harmsen © foto Bart Harmsen

Politiek wil onderzoek naar busbaan op spoortje Nijmegen-Kleef

GROESBEEK- De gemeente Berg en Dal gaat onderzoeken of het mogelijk is een (elektrische) bus te laten rijden van Nijmegen via Groesbeek naar Kleef op het tracé waar nu nog de rails van de Keizerlijn, het sinds 1991 slapende spoortje tussen Nijmegen en Kleef, ligt.

Dat was althans een van de vragen die recent tijdens een bijeenkomst van de plaatselijke politici over de toekomst van het centrum van Groesbeek opborrelde. Het is niet voor het eerst: in januari al liet het Nijmeegse college van B en W in antwoord op vragen van VVD en PvdA weten dat deze optie de moeite van onderzoek waar zou zijn.

Martijn Schmiermann (PvdA) legde in Groesbeek de vraag op tafel: hij kreeg bijval van onder meer Rob Verheijen (CDA). ,,We moeten verder kijken dan de gemeentegrens. Wat betekent zo'n OV-verbinding op lange termijn voor deze regio?” Schmiermann wil óók kijken naar de opties trein en tram. Verheijen niet: ,,Ik wil alles onderzoeken, als het maar geen trein wordt.”

Quote

Ik wil alles onderzoe­ken, als het maar geen trein wordt

Rob Verheijen, Fractieleider CDA

Aantrekkelijk centrum 

De kwestie kwam aan de orde tijdens een debat over de toekomst van het centrum van Groesbeek.  De gemeente streeft naar een aantrekkelijk centrum. Belangrijke vraag is hoe het dan met het verkeer en het parkeren - dat moet in ieder geval gratis blijven - moet. Daarom zal, op verzoek van Rona Vree (GroenLinks) ook onderzocht worden hoeveel van de auto's die nu door het centrum rijden daar ook moeten zijn. Met andere woorden: is het bestemmings- of doorgaand verkeer?

Mocht het om doorgaand verkeer gaan, dan wil de politiek dat graag weren. In het verleden is daartoe al de oostelijke rondweg via de Cranenburgsestraat gerealiseerd. Hans Peters (Sociaal Groesbeek) stelde voor om na te gaan of er een 'westelijke rondweg’ kan komen: of de Biesseltsebaan daarvoor gebruikt kan worden.

Peters zegt daarover al contact te hebben gehad met politieke partijen in Nijmegen (SP) en Heumen (DGH).  Want zo'n oplossing zou niet alleen het centrum van Groesbeek ontlasten, ook verkeer van de Rijksweg in Malden afhalen. Na de zomer zal de gemeenteraad knopen moeten doorhakken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.