Volledig scherm
De opgedoekte spoorlijn naar Kleef. © DG

'Positiever dan ooit' over spoorlijn van Nijmegen naar Kleef

NIJMEGEN/ KLEEF - Moet de treinverbinding tussen Nijmegen en Kleef worden hersteld? Ja, zegt Maurice Niesten. En hij staat niet alleen: een petitie voor een doorstart van het in 1991 opgeheven spoorlijntje is ruim 1.300 maal ondertekend.

Niesten overhandigt de petitie 6 april aan de provincie Gelderland. En dan kan het snel gaan, zegt hij.

Draagvlak
Want draagvlak is er inmiddels meer dan voldoende: „Ik ben positiever dan ooit over een eventuele doorstart. De Radboud Universiteit, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Hochschule Rhein-Waal, de FNV, De Euregio: ze zijn allemaal voorstander van een treinverbinding naar Kleef. En ook de lokale politiek is om, zelfs in Berg en Dal - dat eerder tegen was - is steeds meer steun voor de plannen.”

Provincie
De provincie Gelderland kan de laatste zet in de goede richting geven, zegt Niesten. „Zij kunnen ProRail immers de opdracht geven het tracé op te knappen. Daarvoor heeft het Rijk onderhoudspotjes beschikbaar, dus het hoeft allemaal niet veel te kosten.”

2020
Hypothetisch zou de trein in 2020 weer kunnen rijden. Niesten ziet daarbij een aftakking van de Maaslijn - de treinverbinding tussen Nijmegen en Roermond - naar de campus van Kleef als meest rendabele optie.

Arriva
Vervoersmaatschappij Arriva liet zich eerder al positief uit over een doorstart, maar benadrukte de mogelijkheden tot exploitatie pas concreet te willen onderzoeken als de provincie Gelderland groen licht geeft.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.