Proef met geluid op Rozenmaondag half geslaagd: Carnavalswagens moeten boxen naar binnen draaien

Video/fotoreportageBEEK - De proef dat de geluidsboxen op de praalwagens naar binnen gedraaid moesten worden tijdens de Rozenmaondagoptocht in Beek mag half geslaagd genoemd worden. Veel wagenbouwers hadden het nog niet gedaan, maar van de andere kant oversteeg het geluidsniveau in het centrum van Beek de limiet niet

Die limiet was 90 decibel. De muziek kwam, gemeten met eenvoudige apparatuur, niet boven de 80 decibel uit. De proef is dus half geslaagd.

Het Rozenmoandagcomité had de voorwaarde om de boxen om te keren om zodoende het publiek te beschermen tegen 'herriebakken’ voor het eerst in het reglement opgenomen. Volgend jaar gebeurt dat bij alle optochten in de gemeente Berg en Dal. 

‘Vorig jaar op onze donder gehad’

Volledig scherm
© Paul Rapp

CV de Niksnutters uit Groesbeek had de wenk begrepen. ,,We hebben de boxen vanmorgen nog omgedraaid", aldus Marco Janssen van deze groep wagenbouwers. Zo ook De Deurzakkers uit Ooij. ,,We komen niet boven de 87 decibel uit", aldus Erwin Basten.  ,,We hebben vorig jaar op onze donder gehad, dus we moeten nu wel oppassen.”

Veel andere wagenbouwers was het voorschrift ontgaan, maar de commotie van voorgaande jaren - er stierf in Kekerdom zelfs een koe door zo'n herriebak - heeft zijn uitwerking niet gemist. Het geluid vanaf de praalwagens bleef binnen de perken en de muziek van de dweilkapellen was weer gewoon te horen.

Social media, CO2 en de gouden koets

De praalwagens hadden - ook een pluspunt - weer veel lokale thema's als onderwerp. Het nieuwe Vrijheidsmuseum (met confettikanon) en rattenoverlast in Groesbeek, het gedoe rond het Wylerbergmeer in Beek en carwash Derks in Overasselt kwamen voorbij naast landelijke thema's als social media, CO2 en de gouden koets. 

Tekst gaat door onder de foto's.

Rattenoverlast in Groesbeek, een dankbaar onderwerp.
Volledig scherm
Rattenoverlast in Groesbeek, een dankbaar onderwerp. © DG en Paul Rapp
De optocht in Beek is in volle gang  en drukker dan ooit door de toestroom van mensen die in hun eigen woonplaats de optocht niet konden kijken. Die werd door storm Ellen afgelast.
Volledig scherm
De optocht in Beek is in volle gang en drukker dan ooit door de toestroom van mensen die in hun eigen woonplaats de optocht niet konden kijken. Die werd door storm Ellen afgelast. © Paul Rapp

Drie dolle dagen in Beek

Het was drukker dan anders in Beek tijdens de 46e editie van de Rozenmaondag. Nadat door de storm zondag de meeste optochten in de regio afgeblazen werden, koos zowel het publiek als wagenbouwers voor een inhaalslag op maandag in de Heksenketel, zoals Beek tijdens de drie dolle dagen genoemd wordt. 

Normaal gesproken rijden in Beek zo’n 50 praalwagens mee: dit keer waren dat er 56 terwijl ook de Rozenmoandag in Kleef meer deelnemers kende dan andere jaren. In de Heksenketel deden bovendien, aldus voorzitter Sander Joosten, veertien individuen, duo’s en groepen mee. Waaronder pastoor Rudo Franken, die als zichzelf meeliep. ,,Ik vind carnaval leuk en wil wil op deze manier verbinden”, aldus de pastoor, die zelfs een liedje gemaakt had. De weergoden werkten ook mee: tijdens de optocht bleef het nagenoeg droog. 

Pastoor Rudo Franken liep als zichzelf mee.
Volledig scherm
Pastoor Rudo Franken liep als zichzelf mee. © Paul Rapp
De Rozenmaondagoptocht kan bijna gaan trekken in Beek.
Volledig scherm
De Rozenmaondagoptocht kan bijna gaan trekken in Beek. © DG en Paul Rapp
Volledig scherm
© DG en Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
In Beek wordt, net als in Kranenburg of Keulen, vanaf de wagens met snoep gestrooid.
Volledig scherm
In Beek wordt, net als in Kranenburg of Keulen, vanaf de wagens met snoep gestrooid. © Paul Rapp
De route van de optocht in Beek ging was dit jaar voor het eerst omgedraaid.
Volledig scherm
De route van de optocht in Beek ging was dit jaar voor het eerst omgedraaid. © Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Volledig scherm
© Paul Rapp
Iets voor 16.00 uur begon het te stortregenen.
Volledig scherm
Iets voor 16.00 uur begon het te stortregenen. © Paul Rapp
  1. Gemeentehuis Berg en Dal kleurt groen, als teken van hoop

    Gemeente­huis Berg en Dal kleurt groen, als teken van hoop

    GROESBEEK - Het gemeentehuis van Berg en Dal in Groesbeek wordt donderdagavond in groen licht gezet. ,,De kleur van hoop in coronatijden.” Als het aan initiatiefnemer William Bach ligt, volgen andere gemeenten in Nederland dat voorbeeld. Bach is eigenaar van Switch Geluidverhuur en Verkoop uit Groesbeek en wil met zijn actie mensen een hart onder de riem steken. ,,Het zou toch mooi zijn als dit landelijk navolging krijgt. Je kunt met kleur een heel basic statement maken.”

Nijmegen e.o.