Volledig scherm
Restaurant De Put aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal brandde in april af, de brandweer bluste de dag erna na. © Paul Rapp

PvdA Berg en Dal: 'Is onze horeca wel brandveilig?'

GROESBEEK - Hebben we de zekerheid dat de horeca brandveilig is in de gemeente Berg en Dal? Dat vraagt de PvdA-fractie aan burgemeester en wethouders. 

De PvdA reageert hiermee op een reactie van B & W op de brand die restaurant De Put in Berg en Dal begin april in de as legde. Sociaal Groesbeek wilde van de bestuurders weten of het verstandig zou zijn de horeca te controleren op brandveiligheid. 

LEES OOK: Brandweer te laat bij grote brand in Berg en Dal
LEES OOK: Grote zorgen over beperkte bezetting brandweer Berg en Dal

Immers, pas daarvoor was gebleken dat het met de brandveiligheid in zorginstellingen niet zo best gesteld was. Een inhaalslag bleek nodig. Moeten we dan ook niet eens kijken hoe het in de horeca gesteld is met de brandveiligheid?, vroeg SG.

Zorginstellingen

Volledig scherm
Een felle brand legde De Put aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal grotendeels in de as. © Marga Verweijen

Het antwoord van B en W luidde:  'In het werkprogramma van de brandweer zijn ook controles bij horeca en gebouwen met een bijeenkomstfunctie standaard opgenomen.'

Dat baart Thieu Hoeken en Martijn Schmiermann van de PvdA weer zorgen. ,,Dat antwoord stelt ons zeker niet gerust.’’ Want als de standaard werkwijze van de brandweer, zo betogen ze, bij de zorginstellingen niet tot het gewenste resultaat (brandveiligheid) leidde, waarom zou het dan in de horeca wel zo zijn? En hoe zit het dan met de scholen en de kinderdagverblijven? ,,We willen graag een concrete planning wanneer de controle hier opgepakt wordt’’, aldus de PvdA.

Vrijwillige brandweer

Verder stelt de PvdA dat de vrijwillige brandweer overdag 'vaak een tekort aan vrijwilligers heeft'. Hoe gaan we nu stimuleren dat meer inwoners bij de brandweer willen? En: Hoe zorgen we ervoor dat de huidige vrijwilligers gemotiveerd blijven om dit werk te doen?

Loos alarm

Tot slot vragen Hoeken en Schmiermann of er meer bekend is over het hoge aantal 'ongewenste meldingen' (loos alarm). Van de laatste 49 meldingen bleken er 39 in de categorie ongewenst te vallen. Vooral bij zorginstellingen gaat het alarm nog wel eens af als een bewoner bijvoorbeeld een eitje staat te bakken. ,,De brandweer moet erop reageren, maar ze gaan dan wel voor nop op pad. Dat motiveert ook niet natuurlijk. B en W hebben aangegeven dit terug te willen dringen. Hoe staat het daar nu mee?’’

Nijmegen e.o.