Volledig scherm
De fontein in Beek geeft nog maar een armetierig straaltje. © Flip Franssen

Raadsel opgelost: deze fontein weigert dienst door eenvoudige oorzaak

BEEK - De reden dat de fontein in Beek tegenover Hotel 't Spijker het niet doet is simpel: de kraan staat dicht.

Dat althans zegt de gemeente in antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA, die op 18 november 2017 werden ingediend. De sociaaldemocraten Thieu Hoeken en Martijn Schmiermann - beiden inmiddels niet meer in het pluche - vroegen zich toen af of de fontein in oude luister hersteld kon worden.

De gemeente ging er net als de vragenstellers van uit dat de fontein het niet meer doet als gevolg van bouwactiviteiten. Een stukje hoger in de heuvelrug aan de Elze (voormalige Forellenhof) worden woningen gebouwd. Die bouwactiviteiten liggen overigens wel alweer jaren stil. Het perceel staat, zo constateert de gemeente, te koop voor 995.000 euro. 'Wij hebben geen dwangmiddelen om de bouw te laten voltooien', aldus  burgemeester en wethouders.

Als vanouds

Maar dat de fontein het niet doet, heeft niks te maken met de prille bouwactiviteiten daar, waarbij onder meer een vijver(die zou de fontein voeden) werd dicht gegooid. 'Medewerkers van onze buitendienst hebben ons inmiddels verteld dat er in de leiding naar de fontein een kraan zit. Deze was grotendeels dichtgedraaid omdat gasten van hotel 't Spijker niet konden slapen van het kletterende water.' Recent is de kraan weer helemaal opengedraaid en de fontein spoot als vanouds, aldus de gemeente. De kraan werd daarna weer dichtgedraaid.

Een oplossing zou kunnen zijn om een schakelklok op de kraan te zetten. Dat gaat, aldus de gemeente, 5000 euro kosten, plus de jaarlijkse kosten voor onderhoud. Volgens een woordvoerster is de gemeente vooralsnog niet van plan om die schakelklok aan te laten brengen.

Regen

Volgens hotelier Rob Jansen van hotel 't Spijker hoeft dat ook niet. ,,Er hebben hier nooit hotelgasten geklaagd dat ze niet konden slapen van het klaterende water van de fontein. Er is één keer een gast geweest - het was in de zomer en de ramen stonden open - die door de fontein dacht dat het 's nachts geregend had. Maar wij hebben nooit bij de gemeente aan de bel getrokken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.