Volledig scherm
Theo Vermeulen voor zijn tankstation aan de Nieuweg in Groesbeek: ‘Ik krijg veel duimpjes’. © Paul Rapp

Rechter houdt ontruiming tankstations tegen, Theo Vermeulen mag even door

GROESBEEK - Theo Vermeulen kan voorlopig doorgaan met zijn Total Tankstations aan de Nieuweweg in Groesbeek en de Amsterdamseweg (Leeren Doedel) in Arnhem. De kantonrechter in Nijmegen heeft de eis van Total Nederland tot ontruiming van de tankstations afgewezen.

Vermeulen is in zijn nopjes. ,,Ik ben heel erg blij. En ik heb het de laatste weken extra druk gekregen. Er komen nu veel mensen tanken, die ik eerst niet zag. Die hebben zeker sympathie voor mijn zaak. Ik ben nu eindelijk een beetje aan het verdienen.”

Opkrassen

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Total Nederland - Vermeulen is franchisenemer - spande enkele weken geleden een kort geding aan waarin geëist werd dat Vermeulen, in 2015 nog uitgeroepen tot beste dealer, moest opkrassen zodat anderen de tankstations zouden kunnen gaan runnen.

Total Nederland had eerder de exploitatie-overeenkomst met Vermeulen opgezegd, vanwege een opgelopen schuld (twee ton). Total Nederland had alvast de centraal aangestuurde kassa's op zwart gezet.

Vermeulen wijt de opgelopen schuld onder meer aan het feit dat hij in een ‘wurgcontract’ met Total Nederland verstrikt raakte toen hij in 2012 het Arnhemse tankstation erbij nam. De kosten van personeel zouden hem veel te rooskleurig zijn voorgespiegeld.

Tot overmaat van ramp ging de Amsterdamseweg in 2018 op de schop en was de Leeren Doedel acht maanden slecht bereikbaar, aldus Vermeulen. Maar inmiddels gaat het beter: Vermeulen zegt de schuld te kunnen aflossen.

Uitstel

Quote

Zo'n bodemproce­du­re duurt lang

Paul de Kerf, Advocaat van Theo Vermeulen

Voordat de kantonrechter tot uitstel besloot - daardoor zou er weken niet meer getankt kunnen worden - kwamen de partijen in de wandelgangen van het kantongerecht voorlopig tot elkaar: Total zette de kassa’s weer op wit op de voorwaarde dat de betalingen van de klanten rechtstreeks op de rekening van Total gestort zouden worden. En Total draagt daarover commissie af aan Vermeulen. 

De kantonrechter heeft Total nu verplicht om deze constructie  voort te zetten totdat in een eventuele bodemprocedure anders wordt beslist. De kantonrechter stelt in dit kort geding niet te kunnen beoordelen of de pomphouder zodanig tekortgeschoten is in de nakoming van zijn verplichtingen, dat daarom ontbinding van de huurovereenkomsten van de tankstations gerechtvaardigd is.

Volgens de kantonrechter gaat het eigenlijk over de vraag of de exploitatieovereenkomsten al dan niet terecht door Total zijn ontbonden. Ook voor andere franchisenemers van Total een interessante vraag. Maar deze vraag is, aldus de rechter, niet geschikt om in een kort geding te beantwoorden.

Noodkreet

Vermeulen gaat niet helemaal vrijuit.  Zo trok hij volgens de kantonrechter, ten onrechte – en in strijd met de exploitatieovereenkomsten - de aan Total verleende SEPA-machtiging (automatische afschrijving) in. Bovendien probeerde de pomphouder - zonder toestemming van Total – eenzijdig de motorbrandstofprijzen aan de pomp te verlagen. ,,Dat was een noodkreet van Vermeulen", zegt zijn advocaat, mr. Paul de Kerf.

De Kerf wil nu het liefst met Total weer om tafel om te bezien of ‘we er in goed overleg uit kunnen komen’. ,,Als Total Nederland dat niet wil dan zal ze of in beroep moeten tegen dit vonnis of een bodemprocedure moeten aanspannen. Zo'n procedure duurt lang.”

Total Nederland was niet te bereiken voor een reactie. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Filmmaker Daan logeerde bij een kloosterorde en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’
    PREMIUM

    Filmmaker Daan logeerde bij een kloosteror­de en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’

    SINT AGATHA / OOIJ - Op jonge leeftijd kozen de kloosterlingen van de Kruisheren in Sint Agatha voor het celibaat: een leven zonder seks of liefdesrelatie. Voor de camera van documentairemaker Daan Jongbloed (1984) uit Ooij deelden ze gedachten die ze hun leven lang onbesproken hebben gelaten. Op het Nederlands Film Festival gaat zijn documentaire in première: ‘Celibaat’. Monoloog van de maker die buiten beeld blijft.

Nijmegen e.o.