Volledig scherm
De wijn wordt momenteel gebotteld in het Wijnbouwcentrum in Groesbeek. © Gerard Verschooten

Restauranthouders willen niet kiezen tussen al die aardige wijnboeren, dus maakt Groesbeek een ‘blend’

GROESBEEK - Het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek gaat een speciale wijn, een zogenoemde blend, maken voor de horeca. Die vindt het namelijk moeilijk om voor de wijn van één wijnboer te kiezen, en daarmee de anderen dus te passeren.

Quote

Ze vinden alle wijnboeren aardige kerels

Adam Dijkstra, Wijnouwcentrum Nederland

,,Wij hebben een onderzoek gehouden onder de horeca in de regio”, zegt wijnmaker Adam Dijkstra van het Wijnbouwcentrum. ,,Daaruit bleek dat restauranthouders moeite hebben met kiezen. Ze vinden de ene wijnboer een aardige kerel maar de andere ook.”

Om aan dit ‘loyaliteitsconflict’ een einde te maken wordt er een blend gemaakt van de wijnen van alle bij het Wijnbouwcentrum aangesloten wijnboeren. Die blijven wijn onder hun eigen label maken, maar een deel van de productie wordt vermengd tot een blend. Die krijgt een aparte naam: die houdt Dijkstra nog even onder de hoed.

Deze week is Dijkstra bezig met het bottelen van de wijnproductie (wit en rosé) van 2018 en een klein deel rood van 2017. De rode wijn van 2018 wordt in augustus/september gebotteld. In de tussentijd rust de wijn in stalen (wit en rosé) dan wel eiken (rood) vaten. In totaal worden er zo’n 30.000 flessen gebotteld: in 3500 daarvan zit de blend. Die is overigens alleen voor de horeca te koop.

Loonbedrijf

Volledig scherm
Het is flink aanpoten. Foto Gerard Verschooten © Gerard Verschooten

Het Wijnbouwcentrum bottelt sinds twee jaar de wijn zelf. Daarvoor kwam er een loonbedrijf uit Duitsland met een mobiele bottelinstallatie naar Groesbeek. De wijnproductie in Groesbeek is het afgelopen jaar, zegt Dijkstra, met twee hectare gestegen naar 22 hectare in totaal. Dat levert dus zo’n 30.000 flessen op. De wijnproductie in Nederland is in totaal goed voor 1,2 miljoen flessen en er worden 500 miljoen flessen wijn per jaar geïmporteerd.

De kwaliteit van de wijn van 2018, met zijn lange hete zomer, is goed volgens Dijkstra. ,,Maar ik heb liever gelijkmatige temperaturen door de jaren heen, dan uitschieters. Want een uitschieter leidt tot een a-typische smaak, die je het jaar erop niet kunt evenaren. Liever groei ik van jaar tot jaar met gelijkmatige stapjes in kwaliteit. Dat we dat doen is duidelijk, al vergelijken mensen ons vaak met wijngebieden waar al 200 jaar wijn gemaakt wordt. Wij zijn 18 jaar bezig.”

Overigens krijgt Dijkstra binnenkort bezoek van de wijnuniversiteit van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Die zijn benieuwd naar in het wijnlab van Dijkstra ontwikkelde rekenmodellen voor extreme weersomstandigheden. ,,Wij hebben een droge zomer gehad: dat hadden ze in Zuid-Afrika ook", aldus Dijkstra. ,,Ze willen meer weten over hoe je duurzaam biologische wijn maakt: willen kennis uitwisselen.”

Bij het Wijnbouwcentrum werken inmiddels 40 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zullen betrokken worden bij het bottelen van de wijn. Dijkstra: ,,Het bottelen zal een week of drie in beslag nemen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Filmmaker Daan logeerde bij een kloosterorde en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’
    PREMIUM

    Filmmaker Daan logeerde bij een kloosteror­de en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’

    SINT AGATHA / OOIJ - Op jonge leeftijd kozen de kloosterlingen van de Kruisheren in Sint Agatha voor het celibaat: een leven zonder seks of liefdesrelatie. Voor de camera van documentairemaker Daan Jongbloed (1984) uit Ooij deelden ze gedachten die ze hun leven lang onbesproken hebben gelaten. Op het Nederlands Film Festival gaat zijn documentaire in première: ‘Celibaat’. Monoloog van de maker die buiten beeld blijft.

Nijmegen e.o.