Volledig scherm
Anke Dielissen van ARK met Frank Saris. © Theo Peeters

Rietmoeras Ooijse Graaf krijgt nieuwe kans met als droom de terugkeer van de otter

LEUTH - ARK Natuurontwikkeling heeft 27 hectare grond aangekocht in de Ooijse Graaf, de oude rivierarm tussen de Ooijpolder en de Millingerwaard. Ze wil de natuur nieuw leven inblazen door het rietmoeras, dat nu ernstig verdroogd is, te herstellen. Ultieme droom: de terugkeer van de otter.

 ,,Behalve droog is het ook ‘verstruikt’ en verland, het is ruig en verwilderd. Daardoor krijgen riet en waterplanten geen kans en daar willen we wat aan doen”, zegt projectleider Anke Dielissen van ARK. 

Een gezond moeras zorgt ervoor dat de biodiversiteit kan groeien, denk aan kikkers, vissen, insecten, vlinders en amfibieën, maar ook dat een aantal vogelsoorten de Ooijse Graaf weer weet te vinden.

Achteruit

Volledig scherm
Een otter. © AFP

,,De bruine kiekendief, het woudaapje, de karekiet en de zwarte stern. Zulke vogels zag ik hier voor het laatst in de jaren ’70. Daarna is het alleen maar achteruit gegaan”, zegt Frank Saris, voorzitter van de Vogelwerkgroep Nijmegen. Hij betrekt een woning in de Ooijse Graaf en heeft de handen ineen geslagen met ARK. 

De Ooijse Graaf is zelfs door Europa aangewezen als Natura 2000 gebied, vanwege het grote belang ervan voor flora en fauna. ,,Onze droom is toch wel de terugkeer van de otter”, zegt Dielissen. Die worden vaak slachtoffer van het verkeer, waardoor er ook maatregelen als tunnels nodig zouden zijn. Toekomstmuziek.

Dammetjes doorsteken

Volledig scherm
Een weerschijnvlinder. © G Jansen

Het begin is al gemaakt: de afrastering van prikkeldraad, die natuur en agrarisch land scheidde, is weggehaald. Een kudde schapen heeft alvast wat orde op zaken gesteld en Saris is met een zeis aan de slag geweest. ,,We zullen gaan maaien en afvoeren, waardoor riet en waterplanten de ruimte krijgen. Ook moet het water meer worden vastgehouden en zullen we kleine kleidammetjes gaan doorsteken”, zegt Dielissen. 

De kwaliteit van het water is al goed, stelt Saris. ,,Door het kwel van de zandwinning groeien er al plantensoorten als de holpijp. En ik heb de grote weerschijnvlinder hier gezien, dat zijn goede indicatoren.”

,,Dit is een project van jaren”, zegt Dielissen. ,,Het plan ligt er, nu gaan we subsidie aanvragen bij de provincie en kijken naar alle vergunningen. Er zal archeologisch onderzoek komen. We willen de natuur uiteindelijk graag openstellen voor publiek, en een wandelpad realiseren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.