Volledig scherm
Kunstenaar Andreas Helfeld (l) en Gerard Kessel werken aan het Romeins masker in de werf aan de Rijndijk in Millingen. © Paul Rapp

Romeins masker gaat later naar het eiland Veur-Lent

MILLINGEN/ LENT - Het kunstwerk Het Gezicht van Nijmegen van Andreas Hetfeld wordt pas in september op het eiland Veur-Lent geplaatst. Het kunstwerk had er eigenlijk al moeten staan.

De Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld (links op de foto) is momenteel op de werf in Millingen druk aan het werk met het Romeinse masker. Dat gaat het Gezicht van Nijmegen heten en moet een blikvanger worden op het eiland Veur-Lent, op de plek waar ooit het Fort Knodsenburg stond. 

Romeinse ruiter

Hetfeld liet zich inspireren door het masker van een Romeinse ruiter dat in 1915 in de Waal is gevonden. Dat masker is nu één van de pronkstukken in Museum Het Valkhof. 

Hetfeld's ruitermasker is 6 meter hoog en 2,5 meter breed en gaat fungeren als uitkijkpost. Idee is dat de mensen straks in Het Gezicht kunnen klimmen om de stad door de ooggaten van het masker te bekijken. Hetfeld won er twee jaar geleden een ideeënwedstrijd mee en begon in Nijmegen, op de werf Gelria, met de opbouw van het masker. 

Werf verkocht

De werf werd echter verkocht en concentreerde zijn werkzaamheden op de andere vestiging in Millingen. ,,Ik kreeg te horen dat de Gelriahal in april leeg moest zijn", zegt Hetfeld. ,,Gelukkig kon ik mee verkassen naar Millingen. Het kunstwerk had in mei/juni af moeten zijn, maar onder meer door deze verhuizing wordt dat september.” 

Hetfeld is nu bezig om de binnenkant van het stalen raamwerk met platen pur te bekleden. Daarna wordt de buitenkant met purschuim opgevuld zodat van het raamwerk niks meer te zien is. ,,Vervolgens komt er een polyesterlaag en een laag metaalpoeder overheen zodat het keihard wordt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.