Volledig scherm
Re-enactmentgroep Fectio laat zien hoe de Romeinse soldaten zich formeerden tijdens een gevecht. © DG

Romeinse soldaten marcheren door Museumpark Orientalis

VideoHEILIG LANDSTICHTING - Romeinse militairen banjerden zaterdag met speer en schild door de Romeinse herberg in Museumpark Orientalis alsof ze nooit weg waren geweest. De re-enactmentgroep Fectio was door het museum in Heilig Landstichting uitgenodigd om te demonstreren hoe het Romeinse leger er vroeger bijliep. 

In een interactief spel met toeschouwers kwamen de bezoekers van Orientalis erachter hoe de Romeinen ooit oorlog voerden. De Romeinse soldaten lieten op commando's van een legerleider zien hoe zij zich formeerden tijdens een verdediging of aanval, terwijl het publiek om hen heen zat. Ook werden wapens gedemonstreerd, zoals speren, schilden en pijl en boog.

Kinderen

De aanwezige kinderen dromden samen toen ze hoorden dat ze pijlen op de soldaten mochten gooien. In het midden van het pleintje namen de Romeinse soldaten een formatie aan om zichzelf te beschermen tegen de pijlen die de kinderen op hen afvuurden.

Aanpassen

,,De Romeinen waren hun tijd ver vooruit’’, vertelt Robert Vermaat, de presentator van de show. ,,Zo goed was het allemaal niet geregeld, maar wel een stuk beter dan de anderen. Ze kopieerden de beste wapens en beschermingen van volken om hen heen. Ook pasten ze zich aan de vijand aan.’’

Volledig scherm
De soldaten beschermen zich tegen de pijlen van de kinderen. © DG
Volledig scherm
Enkele toeschouwers mochten de wapens van de Romeinen ook even uitproberen. © DG

Nijmegen e.o.