Ruzie over speeltuin: Groesbeek schakelt mediator in

GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal gaat een mediator inhuren in een poging de verhitte gemoederen tussen voor- en tegenstanders van de aanleg van een ‘speeltuin’ aan de Kerkstraat in Groesbeek tot bedaren te brengen.

Op deze plek moet een speeltuin komen. Archieffoto
Volledig scherm
Op deze plek moet een speeltuin komen. Archieffoto © Do Visser

Dat deelde burgemeester Slinkman de gemeenteraad donderdagavond mee. ,,We zijn geschrokken", aldus de burgemeester, ,,dat zoiets positiefs als de aanleg van een speeltuin tot zulke verharding van standpunten heeft geleid. Er worden grote woorden gesproken. Niet alleen door de voor- en tegenstanders onderling maar ook aan het adres van wethouder Van de Scheur.”

Slinkman zei dat na een betoog dat speeltuin-tegenstander Gerrie Driessen als inspreker voorafgaand aan de vergadering mocht houden. De raad zat erbij en keek ernaar. ,,Want", zoals VVD-fractieleider Ten Doesschate het zei, ,,die speeltuin wordt echt veel te groot, maar dit gaat allemaal buiten de gemeenteraad om. Het spijt me, maar dit is een kwestie die door het college van B en W wordt afgewikkeld.”

Speelplekje

Die kwestie is, zoals Gerrie Driessen het verwoordde, dat er destijds (maart 2017) door enkele enthousiaste inwoners gevraagd is om een 'speelplekje’ op het veld voor de NH kerk. Dat plan is inmiddels, aldus Driessen, uitgegroeid tot een 'speel- en ontmoetingsplek'.

 ,,Dat plan bestaat uit vier sporttoestellen, 12 speelaanleidingen en een groenvoorstel waaronder een junglebos. In totaal 17 objecten, geplaatst tegenover een Rijksmonument (de kerk, ThM): horizonvervuiling van de eerste orde.”

Driessen (aanwonende) vreest dat de ontmoetingsplek tot overlast zal leiden van hangjongeren. Hij kreeg van de gemeente te horen dat ‘wij hinder straks kunnen melden. Via de gemeentelijke website of door te bellen. Politie, jongerenwerker en de mensen achter het speeltuinplan kunnen indien nodig snel ingrijpen'. ,,Maar wie gaat er handhaven?”, zo foeterde Driessen.

Quote

Het is niet zo dat als iemand boos is, dat dat betekent dat er iets is misgegaan

Mark Slinkman, Burgemeester Berg en Dal

Rona Vree, fractieleider van GroenLinks, vroeg 'wat er mis is gegaan?’ ,,Projecten waarbij inwoners het gevoel hebben dat ze niet gehoord worden; dat is niet goed. Dat willen we niet.” Burgemeester Slinkman deelde die opvatting niet. ,,Het is niet zo dat als iemand boos is, dat dat betekent dat er iets is misgegaan. Daar gaat het college niet in mee.”

Slinkman stelde dat het plan, dat begon vanuit het enthousiasme van enkele inwoners, zich ontwikkeld heeft tot een situatie waarin de standpunten verhard zijn. Hij betoogde dat de mediation nu tot doel heeft om de voor- en tegenstanders bij elkaar te brengen. ,,Zodat het grootste deel van de omwonenden zich straks toch in het speeltuinplan kan vinden”. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.