Volledig scherm
Nog voor het zomerseizoen ook voor het Wylerbergmeer begint, wil Leisurelands het in de strijd tegen blauwalg uitgebaggerd hebben. © DG

Slibstort bij Wylerbergmeer is van de baan

BEEK - Slib dat de komende tijd uit het Wylerbergmeer wordt gebaggerd, wordt niet teruggestort in een hoek van het meer. Het slib zal nu worden uitgereden over weilanden in de buurt.

Dat is volgens bronnen van De Gelderlander krant de uitkomst van overleg tussen alle partijen. Dat zijn onder meer de eigenaar van het meer, Leisurelands, en verschillende natuurorganisaties. Die laatsten gingen tot aan de rechter om te voorkomen dat Leisurelands het uitgebaggerde slib zou terugstorten in een hoek van het Wylerbergmeer, waar het opgeslagen zou worden achter een stalen damwand. Het meer zou daardoor wel kleiner worden.

Blauwalg

Zij kregen dat echter niet voor elkaar, omdat de rechter al tijdens een zitting daarover eind februari uitspraak deed in het voordeel van Leisurelands. De eigenaar wil zo snel mogelijk in het meer aan de slag om die klus gereed te hebben voor het zomerseizoen van start gaat. Met het uitbaggeren moet wat gedaan kunnen worden aan het blauwalg dat het water al jaren op rij teistert. Daardoor kan er bij het stijgen van de temperatuur niet meer in gezwommen worden. 

Bezwaarmakers tegen het voornemen van Leisurelands waren de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen, het IVN, Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort en de stichting Monument en Landschap Berg en Dal. Zij waren niet zozeer tegen het uitbaggeren van de plas; wél tegen het feit dat die kleiner wordt. Ze stellen dat Leisurelands een ander beheer moet voeren in plaats van de plas kleiner te maken. Zo wordt de blauwalg volgens hen veroorzaakt doordat het Wylerbergmeer stilstaand water bevat.

Dam

Vroeger was er doorstroming: van water uit het Duitse deel van de plas en van water uit de beek op de stuwwal. Maar die beek loopt tegenwoordig in een andere richting en het Wylermeer is ooit door een dam in tweeën gedeeld: er komt geen water uit het Duitse deel meer binnen. De bezwaarmakers vinden dat dat ‘doorstroomsysteem’ hersteld moet worden. In het Wylerbergmeer komen beschermde dieren voor: de bever, otter en verschillende amfibieën. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Filmmaker Daan logeerde bij een kloosterorde en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’
    PREMIUM

    Filmmaker Daan logeerde bij een kloosteror­de en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’

    SINT AGATHA / OOIJ - Op jonge leeftijd kozen de kloosterlingen van de Kruisheren in Sint Agatha voor het celibaat: een leven zonder seks of liefdesrelatie. Voor de camera van documentairemaker Daan Jongbloed (1984) uit Ooij deelden ze gedachten die ze hun leven lang onbesproken hebben gelaten. Op het Nederlands Film Festival gaat zijn documentaire in première: ‘Celibaat’. Monoloog van de maker die buiten beeld blijft.

Nijmegen e.o.