Volledig scherm
Twan Teunissen maakt de sluis dicht waardoor er geen water meer terug kan stromen van de Oude Waal naar de Waal. © Gerard Verschooten

Sluis dicht om ‘verdwenen moerasvogels’
naar Oude Waal te lokken

OOIJ/NIJMEGEN - Twan Teunissen van Staatsbosbeheer spreekt van ‘een historisch moment’. Woensdag deed hij de Waardse Sluis aan de Vlietberg dicht, waardoor het water dat nu in de Oude Waal staat, niet meer terug kan stromen richting Waal. Het doel: het water in de Oude Waal vasthouden, zodat daar moerasvogels gaan broeden.

Het is voor het eerst dat de sluis om die reden dichtgaat, zegt boswachter Teunissen. ,,We hopen dat vogels, zoals de grote karekiet en de roerdomp, net als vroeger hier gaan nestelen. Al zal dat misschien niet meteen dit jaar zijn. Mogelijk profiteren dieren als de slobeend en de zomertaling nu al van het kletsnatte gebied. Vroeger was de Ooijpolder een hotspot van moerasvogels. Veel soorten zijn verdwenen.”

Dat kwam doordat de Oude Waal ­– eeuwen een moerassig gebied – verdroogde. Zeker in de tijd dat er in de omgeving nog aan landbouw werd gedaan. Een ondergelopen weiland boert niet lekker.

Kamsalamander

Door nu de sluis aan de Vlietberg te sluiten, blijft het gebied zeker tot eind mei nat, voorspelt Teunissen. En dat is niet alleen gunstig voor broedende vogels. ,,Ook de kamsalamander, die in de Ooijpolder in een grote populatie voorkomt, heeft er baat bij”, aldus de boswachter.

De vissen in de Oude Waal kunnen, nu de sluis dicht is, niet terug zwemmen naar de Waal en zijn straks een prooi voor de vogels die Staatsbosbeheer weer naar de Ooijpolder wil lokken. 

In zo’n overstroomd gebied kunnen ze zich ook goed voortplanten, de Oude Waal als paaiplaats dus. 

Volledig scherm
De ondergelopen Oude Waal. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.