Volledig scherm
Voor de houtkap wordt groot materieel ingezet. © jan houwers

Sociaal Groesbeek over houtkap door Staatsbosbeheer: ‘Zonde van ons bos’

GROESBEEK - Volgens de fractie Sociaal Groesbeek (SG) spreken inwoners er ‘schande’ van. Schande van het feit dat Staatsbosbeheer zoveel bomen kapt in het Groesbeekse bos. ‘Zonde van ons mooie bos’, zo krijgen de SG-raadsleden Hans Peters en Wiebo kersten vaak te horen.

Vandaar dat ze bij de gemeente aan de bel trekken. ‘Bos- en wandelpaden worden door diesel lekkende houtoogstmachines aan gort gereden. Dieren hebben nog nauwelijks schuilplekken, er wordt nauwelijks groen terug geplant. Wij hebben telefonisch navraag gedaan bij het ministerie van landbouw en visserij. Zij hadden het volgende antwoord: ‘Staatsbosbeheer is een rijk binnen het koninkrijk.’

‘Gelet op het nieuws de laatste tijd zijn wij niet de enige gemeente waarin de inwoners kritiek hebben op de vernieling van het natuurschoon. Omdat het nu 15 maart (begin broedseizoen, ThM) is geweest en wij het op z’n zachtst gezegd ook teveel aan houtoogst vinden, hebben wij dan ook de volgende vragen:  Deelt u onze mening dat de houtoogst wel erg omvangrijk is op het moment? Vindt u ook dat ons natuurschoon daarmee voor een deel verdwijnt? En: Kan dit gevolgen kan gaan hebben voor de toeristische aantrekkingskracht van onze mooie gemeente? Weet u hoeveel cultuurhistorisch bos is er al verdwenen binnen onze gemeente?’, zo vraagt Sociaal Groesbeek.

Harvester

Quote

Verdwijnt ons natuur­schoon zo niet?

Hans Peters, Raadslid Sociaal Groesbeek

De partij wil dat de gemeente in gesprek gaat met Staatsbosbeheer om te bezien of de houtoogst ingeperkt kan worden. Ook voorgaande jaren werd geklaagd over de kap door Staatsbosbeheer. Trimmers en mountainbikers over de modder en ribbels op de paden. Staatsbosbeheer zet namelijk grote machines, een zogenaamde harvester, in omdat efficiëntie tegenwoordig ook een rol speelt.  ,,Door regelmatig te dunnen en te verjongen, zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst kwaliteitshout uit het bos kunnen oogsten”, verklaarde boswachter Lydie van Santen eerder in deze krant. De houtoogst is een belangrijke inkomstenbron voor Staatsbosbeheer. 

Sociaal Groesbeek vraagt de gemeente ook om aan de inwoners uit te leggen waarom er zoveel gekapt wordt. Burgemeester en wethouders hebben 30 dagen de tijd om te reageren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.