Volledig scherm
De herinrichting van de Spoorlaan is 5 ton duurder uitgevallen. © DG

Spoorlaan Groesbeek veel duurder: D66 wil onderste steen boven

GROESBEEK - Waarom is de gemeenteraad van Berg en Dal niet eerder op de hoogte gebracht van het feit dat de herinrichting van de Spoorlaan in Groesbeek-centrum een half miljoen duurder is geworden dan de 1,3 miljoen die ervoor begroot was? 

Op die vraag wil de gemeenteraad van Berg en Dal tijdens de vergadering  van 27 september klip en klaar antwoord. Anders zou wel eens het middel van een raadsenquête ingezet kunnen worden, zo laat D66 weten. ,,De onderste steen moet boven", aldus D66-raadslid Tessa Vorderman.

Een raadsenquête is een zwaar middel. Daarbij kunnen getuigen onder ede gehoord worden, iets wat niet kan bij een onderzoek van de lokale rekenkamer. Bij het laatste onderzoek van de Berg en Dalse rekenkamer (naar de aanleg van het fietspad in de Spoorkuil) weigerde een oud-wethouder te verschijnen. Bij een raadsenquête moéten ze verschijnen.

Excuus

In januari van dit jaar was al bekend bij burgemeester en wethouders dat de herinrichting van de Spoorlaan (sloop Zoma en bouw van winkels en appartementen) duurder was geworden. De redenen zijn verklaarbaar (aanbestedingen vielen duurder uit) maar de gemeenteraad kreeg dat pas zes maanden later te horen. B en W hebben al excuus - 'het was druk en we zullen het nooit meer doen' - aangeboden, maar de politiek is niet tevreden.

Sommige partijen vermoeden dat het bewust onder de pet is gehouden - er zaten immers verkiezingen aan te komen. Tijdens een vergadering vorige week bleek dat CDA-wethouder Sylvia Fleuren er drie keer op heeft aangedrongen om de raad eerder te informeren. Terwijl het niet eens haar portefeuille was. Maar ze ving telkenmale bot bij burgemeester en collega-wethouders. 

'Tijdsgebrek'

Quote

Ze kunnen me gewoon vragen wat er gebeurd is.

Sjaak Thijssen, oud-wethouder Berg en Dal

Het was wél de portefeuille van wethouder Sjaak Thijssen (GVP). Die is na de verkiezingen 'met pensioen' gegaan. Sjaak Thijssen laat deze krant desgevraagd weten dat het  simpelweg tijdsgebrek is geweest. ,,Ik kreeg in januari te horen van de overschrijding. Ik wilde dat wel aan de raad melden, maar wilde eerst weten hoe het ontstaan was. Anders had ik in de raad geen antwoord op vragen gehad.''

,,De afdeling die me antwoord moest geven was druk in verband met juridische procedures. Die hadden voorrang. Er wordt gesuggereerd dat er van alles aan de hand is. Dat is niet zo. Dat stoort me. Ze kunnen me gewoon vragen wat er gebeurd is. Daar is geen raadsenquête voor nodig.  Het is niet bewust gebeurd. Achteraf gezien kun je hooguit zeggen dat het niet handig geweest is."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.