Volledig scherm
De uitkijktoren van de Sterrenberg in betere tijden. © Theo van Zwam

Stichting Monument en Landschap toch pal voor uitkijktoren Sterrenberg

GROESBEEK - ,De uitkijktoren op de Sterrenberg hoort bij Beek zoals de Sint Steven bij Nijmegen’. Met die woorden liet Mathé Prick, de voorzitter van de Stichting Monument en Landschap, donderdagavond weten pal te staan voor herbouw van de uitkijktoren op de Sterrenberg. Daar waar hij ooit stond. 

Pas als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk blijkt, kan er gedacht worden aan een andere plek, bijvoorbeeld in de Millingerwaard in Kekerdom.

Mathé Prick maakte gebruik om in te spreken tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Berg en Dal. ,,De Sterrenberg is voor ons de eerste locatie. Pas als het daar niet kan - maar dat is niet vastgesteld - dan kan er naar een andere plek gekeken worden."

Volledig scherm
Mathé Prick is de huidige voorzitter van Monument en Landschap. © Gerard Verschooten

Kekerdom

Prick reageerde op het plan wethouder Annelies Visser (Polderbreed) om de uitkijktoren niet op de Sterrenberg te herbouwen maar in plaats daarvan in de Millingerwaard een andere uitkijktoren te gaan bouwen. Bij de zoektocht naar die plek zou ook de Stichting Monument en Landschap betrokken zijn geweest, aldus de wethouder.

Dat klopt, aldus Prick, maar herbouw op de Sterrenberg is altijd onze eerste keus geweest. ,,Maar nu blijkt deze locatie niet eens genoemd te worden. Het lijkt erop dat de gemeente ineens een eigen koers vaart.”

Quote

Dan blijft het Beek. Dat is iets anders dan Kekerdom

Tessa Vorderman, D66

Wethouder Annelies Visser reageerde verbluft. Ze citeerde uit de briefwisseling met Monument en Landschap die eerder aangegeven zou hebben van de locatie Sterrenberg af te zien (bomen zijn daar hoger gegroeid) en akkoord te gaan met een plek in 't Laag. ,,We hebben dat toen als een draai van 180 graden gezien: de opstelling die ik vanavond hoor is weer een draai van 180 graden."

Volgens Tessa Vorderman (D66) was met 't Laag een plek bij het Wylerbergmeer bedoeld (of bij het pontje bij Persingen), ,,Dan blijft het Beek. Dat is iets anders dan Kekerdom.”

De toren op de Sterrenberg - het meest gefotografeerde object op de heuvelrug - werd in 2007 gedemonteerd en het ernaast gelegen pannenkoekenrestaurant gesloopt. Op die plek bouwde vastgoedmagnaat Raf Terwindt vervolgens een Toscaanse villa met de belofte dat de toren herbouwd zou worden. Sindsdien wordt er gesteggeld over herbouw.

Motie

De fractie Voor Berg en Dal had donderdagavond een motie in willen dienen, maar kwam daar op terug. Eerst zal nu de briefwisseling tussen gemeente en Monument en Landschap tijdens een volgende vergadering (van het presidium) openbaar gemaakt worden. Tot dan wordt er pas op de plaats gemaakt met het plan-Kekerdom.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.