Volledig scherm
Het Wylerbergmeer tussen Beek en Wyler. © Theo Peeters

Stichting Monument en Landschap: ‘Voorkom slibstort in Wylerbergmeer’

BEEK - De gemeente moet voorkomen dat Leisurelands een deel van het Wylerbergmeer gaat volstorten met slib. Want dat is in strijd met het bestemmingsplan.

Dat stelt althans de stichting Monument en Landschap, die de gemeente Berg en Dal nu vraagt preventief in actie te komen. Preventief, dus voordat Leisurelands met de klus begint. 

Het Wylerbergmeer wordt de laatste jaren in de zomer geteisterd door blauwalg, waardoor er niet meer gezwommen kan worden. Leisurelands wil daarom het slib op de bodem afgraven en dat in een hoekje van het Wylerbergmeer storten. Dat is de goedkoopste oplossing. Leisurelands stelt dat ze anders het slib elders in een depot zou moeten opslaan. De vrachtwagens zouden dan elke keer een ritje moeten maken van 40 kilometer.

Tijdens een recente rechtszaak over deze kwestie betoogde onder meer de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen dat dat helemaal niet hoeft. Boeren vlakbij het Wylerbergmeer zouden het vruchtbare slib - ontstaan door bladafval en dergelijke - graag op hun land willen hebben. De rechtbank gaf Leisurelands niettemin toestemming om te beginnen omdat de door het waterschap verleende vergunning alleen aan de Waterwet getoetst hoeft te worden. Dat is een simpele toetsing: bestaat er kans op overstromingen als de klus uitgevoerd wordt?

Wel optreden

Volgens Monument en Landschap echter kan de gemeente wel degelijk optreden op grond van het bestemmingsplan. ‘De verleende vergunning is gericht op het dempen van het water; dat is in strijd met de bestemming. Leisurelands zal hierdoor in overtreding zijn. Bij het dempen is geen sprake meer van water, maar van land of in ieder geval een slibdepot. Door demping ontstaat daarmee strijd met de bestemming water', zo schrijft Monument en Landschap aan de gemeente. Eerder al stelde D66 de vraag aan de gemeente of er geen sprake zou zijn van strijdigheid met het bestemmingsplan.

Monument en Landschap wil nu dat de gemeente aan Leisurelands desnoods een last onder dwangsom oplegt om te voorkomen dat die met de klus gaat beginnen. Overigens vindt er op dit moment ook mediation plaats: tegenstanders zijn in gesprek met onder meer het Waterschap Rivierenland en Leisurelands over alternatieve oplossingen.   

Quote

De verleende vergunning is in strijd met het bestem­mings­plan

Stichting Monument en landschap
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.