Volledig scherm
Als het aan WMG ligt, worden er extra schermen geplaatst om reptielen tegen te houden. Archieffoto © Bert Beelen

Te veel dode zandhagedissen: WMG wil meer schermen langs fietspad door spoorkuil Groesbeek

GROESBEEK - De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) wil dat de 'reptielenschermen’ langs het fietspad door de spoorkuil in Groesbeek langer worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er in 2017 41 zandhagedissen door fietsers en bromfietsers zijn doodgereden op het fietspad. 

Volledig scherm
Een zandhagedis. Er leven zo’n 450 exemplaren in de spoorkuil. © Gerrit Janssen

Afgesproken werd destijds dat als er vijftien zandhagedissen (of vijf hazelwormen) dood gereden worden, gekeken wordt naar aanvullende maatregelen.

De letterlijke tekst uit de afspraak luidt: ‘Mocht er in een seizoen een groter aantal (dan 15, ThM) zandhagedissen sneuvelen, dan zullen partijen met elkaar in overleg treden. Doel van dat overleg is te komen tot een gezamenlijke analyse, en zo nodig aanvullende maatregelen te nemen om meer slachtoffers te voorkomen. Aanvullende maatregelen kunnen bestaan uit het bijplaatsen van schermen of het treffen van andere voorzieningen. De kosten van de aanvullende maatregelen zijn voor rekening van de gemeente.’

Het fietspad door de Spoorkuil werd in 2014/2015 aangelegd. Gemeente en natuurbeschermers stonden daarbij lijnrecht tegenover elkaar. Zelfs het ministerie kwam eraan te pas: dat concludeerde dat de gemeente met de aanleg van het fietspad de Flora- en faunawet had overtreden omdat er beschermde diersoorten in de spoorkuil voorkomen.

Mediator

Om uit de impasse te komen, werd voormalig staatssecretaris Co Verdaas als mediator aangesteld. Hij kreeg de ecologen en de gemeente op één lijn. Het fietspad kreeg aan beide kanten over een lengte van 750 meter een reptielenscherm met een opstaand randje en elf tunneltjes. 

Dat alleen kostte de gemeente 163.615 euro. De totale kosten van het fietspad kwamen uit op 654.047 euro. Ook werd afgesproken dat vijftien dode zandhagedissen per jaar nog acceptabel zou zijn: meer niet.

Uit onderzoek (Bureau Waardenburg en Ravon) blijkt nu dat er in 2017 41 zandhagedissen sneefden. Henny Brinkhof (WMG): ,,Onze inzet is dat er schermen bijgezet worden. Ze werken goed: de dode zandhagedissen zijn vooral gevonden daar waar de schermen ophouden. Aan beide kanten werden 20 dode zandhagedissen gevonden. Aan een kant - vanaf de schietbaan - is een stuk waar het wat moeilijk is om er schermen neer te zetten. Daar willen we dan nog wel van af zien. Hoeveel dat gaat kosten? Je zult met 1,5 ton rekening moeten houden.”

Volgens Brinkhoff  ‘wil de gemeente eigenlijk niks doen’. ,,Als WMG beraden we ons nu op deze situatie. De populatie zandhagedissen - er zitten er zo'n 425 - is hier goed: zelfs de beste van Nederland. Maar met deze aantallen slachtoffers per jaar kan het aantal snel afnemen. Een zandhagedis legt 6 eitjes per jaar: het duurt drie jaar voordat een zandhagedis volwassen is.” 

De gemeente wil desgevraagd niet meer kwijt dan 'dat we in gesprek zijn’.

Quote

Onze inzet is dat er schermen bijgezet worden

Henny Brinkhof, Werkgroep Milieubeheer Groesbeek
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.