Volledig scherm
Politici en omwonenden schouwen het oude gemeentehuis in Beek. © Paul Rapp

Te weinig grond voor bouwplan oude gemeentehuis in Beek?

BEEK - Het nieuwbouwplan voor het oude gemeentehuis in Beek omvat een stuk grond van 1800 meter, maar volgens het koopcontract heeft eigenaar Ton Hendriks uit Nijmegen slechts 1600 meter gekocht. Dat althans beweren de omwonenden.

Hij zou dus 200 meter tekort komen voor het huidige plan, dat voorziet in de bouw van 28 appartementen aan de Rijksstraatweg bij de oude villa die destijds het hart van het gemeentehuis vormde.

Dat konijn toverden omwonenden woensdagmiddag uit de hoge hoed, toen de gemeenteraad van Berg en Dal (Ubbergen fuseerde in 2015 met Millingen en Groesbeek tot de gemeente Berg en Dal) eens kwam kijken - schouw heet dat officieel - bij dat oude gemeentehuis. Om zich een idee te vormen. Wethouder Nelson Verheul laat nu uitzoeken of er inderdaad te weinig grond is voor het nieuwe plan. 

‘Bomen zullen ook moeten wijken’

Omwonenden hadden piketpaaltjes geslagen om de omvang van het wooncomplex aan te geven dat eigenaar Ton Hendriks hier wil gaan bouwen. Zij vinden het gebouw te massief worden. Een buurvrouw - zij kwam toevallig voorbij - reageerde ongerust: ,,Wij hebben tijdens info-avonden te horen gekregen dat de nieuwbouw niet verder zou komen dan het pad. Maar dit gaat veel verder. Nu zullen ook bomen - waaronder de boom waar alle kinderen uit deze wijk in klimmen - moeten wijken.”

Architect Remko van de Weerd die het plan (voor 28 appartementen in een villa-achtige nieuwbouw)  tekende, gaf een toelichting. Hij bestrijdt dat het gebouw ‘ enorm’ wordt. 

Parkeerplaatsen

De fracties CDA, Voor Berg en Dal en D66 (geen meerderheid) willen overigens op 31 januari, als deze kwestie in de gemeenteraad aan de orde komt, een amendement indienen.  Daarin pleiten ze onder meer voor parkeerterreinen voor alle appartementen op eigen terrein. Luttele meters verderop staat een parkeergarage waarin 24 parkeerplekken leeg staan: destijds bedoeld voor de ambtenaren van de voormalige gemeente Ubbergen, die er dus niet meer zijn. Hendriks zegt dat hij deze parkeerplaatsen kan huren van eigenaar Oosterpoort.

Het plan komt op 31 januari in de raad. Hendriks heeft al laten weten weinig puf te hebben om het plan nog aan te passen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.