Terug naar jaren vijftig in Notre Dame: het meisje met de blauwe jurk

videoUBBERGEN - Lotte van Benthum uit Beek heeft in verband met de open monumentendagen komend weekend voor deze foto een uniform aangetrokken zoals dat in de jaren vijftig door de leerlingen van havo Notre Dame des Anges (toen een middelbare meisjesschool, MMS) in Ubbergen werd gedragen. 

Want de oude school (Frans Pensionaat, thans Refter) is zondag een van de monumenten in de regio die open is voor het publiek. Lotte zat zelf op Notre Dame, maar hoefde geen uniform meer te dragen. Met het verdwijnen van de MMS (Mammoetwet) verdwenen ook de uniformen van Notre Dame. 

Het uniform is van Marjolein Schneemann, de echtgenote van de voormalige burgemeester van Ubbergen; zij dat daar destijds op school. De linten om de jurk hadden verschillende kleuren. Elke klas had zijn eigen kleur. In de loop der jaren zijn er minstens drie verschillende uniformen geweest: eerst zwart, toen blauw, en laatstelijk grijs. Leuk weetje: van 1938 tot 1943 gaf Marga Klompé scheikunde op Notre Dame: later werd zij de eerste vrouwelijke minister van Nederland. 

Het thema van de open monumentendagen, die voor komend weekend op de rol staan, is 'Europa'. Met onder meer rondleidingen, zaterdag of zondag, in Huize Wylerberg (op voorheen Duits gebied), de Cenakelkerk in Heilig Landstichting en veel meer andere monumenten in de regio.

Groesbeek

In Groesbeek kan zaterdag de kapel van Klooster Mariendaal (14.00-17.00 uur) bezocht worden. De kapel dateert van 1875, toen Duitse nonnen, vanwege de Kulturkampf naar Nederland vluchtten. Uit dankbaarheid voor hun goede werken schonk de Groesbeekse bevolking in 1925 een gouden schild met tekst. Dat is nu gerestaureerd en zal zondag onthuld worden.

In Beek vertelt Jeroen van Zuylen, samensteller van het boek ‘Haus Wylerberg, een grensgeval’ zaterdag (11.00-15.00 uur) over de geschiedenis van Huis Wylerberg, muzikaal omlijst door het Duo Messingh (mandola en trekharmonica).

In Ubbergen kan zondag de Refter (voormalig Frans Pensionaat) bezocht worden vanaf 13.00 uur. Er zijn rondleidingen om 14.00 en 15.30 uur. Bovendien is er een doorlopende beeldpresentatie over de school, kasteel de Ubburch en de huidige woonwerkgemeenschap De Refter. Zwaartepunt is 100 jaar Notre Dame des Anges, ofwel het Frans Pensionaat. Een gids voert de bezoekers mee naar het bronnenbos en het nonnenkerkhofje.

In Beek is zondag de Bartholomeuskerk geopend (13.00-16.30 uur). In de kerk wordt een klankbeeld getoond over de geschiedenis van de kerk met een toelichting door Ton Gijsbers. Cor van Wagening bespeeld het befaamde Lindsenorgel. En in Heilig Landstichting is de Cenakelkerk open (12.30-17.00 uur). Ook hier worden rondleidingen verzorgd.

Kekerdom

In Kekerdom is zondag een doorlopend cultureel programma in en bij de Kekerdomse molen en de Laurentiuskerk. Dat begint met een H. Mis om 9.15 uur in de kerk met medewerking van het Laurentiuskoor, Op het nabijgelegen festivalterrein vindt de derde landschapsparade (11.00-17.00 uur) plaats ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het natuurgebied De Millingerwaard.

Volledig scherm
Model Lotte van Benthum in het trappenhuis van het oude gebouw van Notre Dame des Anges, thans De Refter. Foto Erik van 't Hullenaar © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.